Ruth Wilson i serie som bottnar i katolsk skandal

En av Irlands mest chockerande skandaler utforskas i en ny BBC-serie där flera genrer möts. Ruth Wilson har den ledande rollen i den emotionella kriminalhistorien The Woman in the Wall.

Det är arvet efter de omänskliga institutioner som är kända som The Magdalene Laundries, eller Magdalenatvätterier på svenska, som utforskas i det fiktiva brittiska dramat.

Magdalenahem är en allmän benämning på historiska anstalter som syftat till att rehabilitera prostituerade, så kallade fallna kvinnor. Sådana anstalter har funnits i en rad länder, inklusive Danmark, Norge och Sverige. De unga kvinnorna på hemmen utsattes för hårda fysiska och psykologiska bestraffningar, ibland även sexuella övergrepp, och tvingades under slavliknande förhållanden arbeta utan betalning, bland annat i hemmens tvätterier.

På Irland har Magdalenahemmen överlevt ända in i modern tid. Katolska kyrkan upphörde med den typen av verksamhet först 1996. Den nyligen avlidna artisten Sinead O’Connor har vittnat om hur tiden som hon tillbringade på ett Magdalenatvätteri som tonåring påverkade henne.

I det psykologiska dramat The Woman in the Wall heter huvudpersonen Lorna Brady och spelas av Ruth Wilson från The Affair och His Dark Materials.

Lorna är en kvinna från en liten fiktiv irländsk stad som en morgon vaknar och hittar ett lik i sitt hus. Lorna har ingen aning om vem den döda kvinnan är eller om hon är ansvarig för kvinnans död, eftersom hon lidit av extrema anfall av sömngång ända sedan hon som 15-åring blev tagen från sitt liv och stängdes in på ett kloster. På klostret födde Lorna dottern Agnes som togs ifrån henne, och Lorna har aldrig fått veta vad som hände med dottern.

Olyckligtvis för Lorna så är detektiven Colman Akande (Daryl McCormack) henne på spåren för ett brott som inte synes ha med kroppen i huset att göra.

Medan Colman letar efter en mördare söker Lorna efter sin dotter, och deras vägar korsas på rätt som ingen av dem hade kunnat förutspå. Lorna letande efter Agnes tar henne djupt ner i hennes eget förflutna och stadens mörkaste hemligheter.

Ruth Wilson är också exekutiv producent ihop med manusförfattaren Joe Murtagh. Till BBC säger Wilson: ”Det är inte bara ett kriminaldrama, utan också gotisk skräck, psykologiskt drama och svart komedi. När jag först läste manuset påminde det mig om Edgar Allan Poes “The Tell Tale Heart”, – det ger känslan av en gotisk thriller från 1800-talet, men sedan inser du att det är samtida, så det är en ovanlig tvist på dessa genrer.”

Serien i sex delar har precis haft precis haft premiär på brittiska BBC One. Utanför Storbritannien är det Paramount som är distributör, vilket bör betyda att Skyshowtime ligger närmast till hands för streamingrättigheterna i Sverige.