Premiärdatum och teaser med Andrew Scott som Tom Ripley

Vem är Tom Ripley? Andrew Scott är bedragaren i den svartvita första teasern för Netflixserien Ripley, som liksom filmen från 1999 är baserad på Patricia Highsmiths kriminalroman.

Andrew Scott är känd som ”the hot priest” efter sin minnesvärda medverkan i mångfaldigt Emmy-belönade Amazon-serien Fleabag. Irländaren är också i högsta grad med i Oscarssnacket för sin insats i All of Us Strangers.

Det är han som spelar den mystiske Tom Ripley i Netflixserien baserad på Patricia Highsmiths kriminalroman om bedragaren Tom Ripley, som även låg till grund för Anthony Minghellas klassiska film The Talented Mr Ripley från 1999.

TV-serien Ripley följer, liksom filmen med Matt Damon i huvudrollen, Tom Ripley under tidigt 1960-tal i New York när en förmögen affärsman anlitar honom för att resa till Italien och försöka övertyga mannens vagabond-son att återvända hem och ta hand om affärerna. Att tacka ja till uppdraget ”är det första steget in i ett komplext liv av bedrägerier”, enligt synopsis.

Dakota Fanning, senast aktuell i The First Lady, gör rollen som Marge Sherwood. Marge, som i filmen spelades av Gwyneth Paltrow, är en amerikanska som lever i Italien, och som börjar misstänka att det döljer sig andra, mörkare motiv bakom Toms agerande.

Marge Sherwoods pojkvän och affärsmannens bortskämda slacker-son, Richard ”Dickie” Greenleaf, spelades i Mr Ripley-filmen av Jude Law. I tv-serien har Johnny Flynn (Genus) tagit över rollen.

Här är den första teasern där Netflix annonserar att Ripley har premiär den 4 april.

Seriens skapare, manusförfattare och regissör är Oscarvinnaren Steven Zaillian (Schindler’s List, The Night Of). Ripley lanseras som en miniserie i åtta delar, men om han trots allt skulle vilja bygga vidare på berättelsen i fler säsonger så finns det totalt fem kriminalromaner att hämta inspiration från i Patricia Highsmiths så kallade Ripliad-serie: The Talented Mr Ripley (1955) Ripley Underground (1970), Ripley’s Game (1974), The Boy Who Followed Ripley (1980) och Ripley Under Water (1991).