Premiärdatum för säsong 5 av The Crown

Efter Claire Foy och Olivia Colman är det Imelda Stauntons tur att inta tronen. Netflix har annonserat premiärdatumet för säsong fem av The Crown.

När The Crown återvänder efter två år har den riktiga drottning Elizabeth II begravts och ersatts på tronen av kung Charles III. I Peter Morgans påkostade rojalistiska historia har handlingen hunnit fram till 1990-talet och drottningen regerar fortfarande över det brittiska samväldet.

Det är för tredje gången dags för ett nytt gäng skådespelare att träda in på scenen, den här gången för att ta hela serien i mål.

De två inledande säsongerna spelades drottning Elizabeth II av Claire Foy. Oliva Colman tog sedan över i säsong tre och fyra. Båda har prisats för sina insatser. I säsong fem och sex är det Imelda Stauntons tur att gestalta den stoiska drottningen. Staunton är både Bafta-vinnare och Emmy-nominerad, men kanske mest känd som Dolores Umbridge i två Harry Potter-filmer.

I de övriga rollerna ersätter Jonathan Pryce (Game of Thrones) Tobias Menzies som prins Philip och Lesley Manville (Phantom Thread) tar över rollen som prinsessan Margaret från Helena Bonham Carter. Emma Corrin och Josh O’Connor efterträds av Elizabeth Debicki (The Night Manager) och Dominic West (The Affair) som prinsessan Diana och prins Charles.

Jonny Lee Miller (The Elementary) porträtterar John Major, som var brittisk premiärminister 1990-1997.

En ny poster med premiärdatumet den 9 november skvallrar om att det börjat spricka i väggarna på Buckingham Palace. Säsong fem avhandlar den period som täcker både prinsessan Dianas och prinsessan Margarets död.