Pandemidrama från Line of Duty-skaparen

Joanne Froggatt leder en brittisk serie om den första tiden efter covid 19-utbrottet. Breathtaking kommer från tre manusförfattare, alla med läkarbakgrund, inklusive Line of Duty-skaparen Jed Mercurio.

Jed Mercurio, Rachel Clarke och Prasanna Puwanarajah har tillsammans skapat en tv-serie baserad på Rachel Clarkes mycket personliga memoarer om tiden som sjukhuskonsult i frontlinjen.

“Det är en ära att ha samarbetat med Rachel och Prasanna om detta viktiga drama, och jag är glad över att få jobba med Joanne Froggatt och övriga skådespelare liksom med regissören Craig Viveiros och hans besättning”, kommenterade Jed Mercurio (Line of Duty, Bodyguard, Bloodline) under vårens inspelning i Nordirland.

Även regissören Craig Viveiros betonar att det handlar om ett viktigt projekt och berättar i ett pressmeddelande från tv-bolaget ITV att stora delar av miniserien är filmad i realtidslånga sekvenser för att göra publiken mer delaktig i den kamp som vardagshjältarna på sjukhussalarna och akutavdelningarna förde dag efter dag under pandemin. ”Den här berättelsen är en chans att låta deras röster och uppoffringar bli synliga och hörda”, avslutar Viveiros.

Enligt ITV är Breathtaking en brännande, tankeväckande och gripande berättelse om en läkare mitt i stormens öga under den första tiden av covid 19-pandemin.

Dramat utspelar sig på fiktivt sjukhus i en stor stad och berättar om hur frontlinjens sjukvårdspersonal hanterade rädsla och frustration allt medan de desperat försökte rädda livet på coronasmittade patienter.

“Det är så mycket felaktig information och omskrivning av historien om vad som verkligen hände innanför våra sjukhus under pandemin. Sanningen är att personalen gav allt de hade under omöjliga förhållanden som ibland kostade deras liv. Det är en ära att försöka beskriva mina kollegors mod och anständighet och jag är tacksam att ITV och HTM Television gett mig chansen att visa sanningen för tv-publiken”, säger Rachel Clarke i ett uttalande. 

Joanne Froggatt (Sherwood, Downton Abbey) spelar läkaren Abbey Henderson, mor till två barn och känd för att agera lugnt i kriser: ”När jag först läste det fantastiska manuset rörde det mig flera gånger till tårar. Jag kände så passionerat att jag måste vara med och berätta den här historien, den verkliga historien om vad som hände bakom de stängda sjukhusdörrarna under pandemin. Vårdpersonalen är inget annat än hjältar i mina ögon.”