Brittisk kriminalserie om splittrad gruvstad

Det brittiska kriminaldramat Sherwood hyllades av kritikerna och förnyades snabbt. I januari kommer äntligen James Grahams serie om två chockerande mordfall i en gammal gruvstad till Sverige.

Sherwood är en gripande kriminalberättelse som delvis bygger på verkliga händelser. BBC-serien utspelar sig i en luttrad före detta gruvstad i Nottinghamshire som skakas om på nytt av två chockerande mordfall i början av 2000-talet som sätter igång en massiv mordjakt. Misstänksamheten och antipatin växer både mellan livslånga grannar och mot polisen som anländer till staden. De tragiska dödsfallen hotar också att väcka liv i den historiska splittring som uppstod under gruvstrejken tre decennier tidigare.

David Morrissey, Lesley Manville, Claire Rushbrook och Joanne Froggat finns i rollistan.

Sherwood visades hemma i Storbritannien i somras och blev kort därefter förnyad av BBC för en andra säsong där James Graham kommer att återvända till byarna och miljöerna i sin hemregion. I säsong två fortsätter han utforska livet och arvet från den forna industrin, de kontroversiella så kallade spionpoliserna och hur händelser från det förflutna kan komma att påverka nutiden.

James Graham i ett uttalande: “Jag har blivit djupt rörd av responsen till Sherwood. De här historierna kommer från min hembygd och jag vill uttrycka tacksamhet till mitt samhälle för vilka jag vet att dessa ämnen kan vara jobbiga, men – hoppas jag – viktiga att utforska.”

Sherwood har premiär på SVT Play den 26 januari.