Övernaturliga klimatinslag i skotska The Rig

Besättningen på en oljeplattform i Nordsjön blir strandsatt på grund av en mystisk dimma. Iain Glenn, Martin Compston och Emily Hampshire leder den skotska Amazon Prime-serien The Rig.

Med John Strickland bakom kameran och Martin Compston framför så åker tankarna lätt till Line of Duty, men The Rig är ingen traditionell brittisk kriminalhistoria, utan en karaktärsdriven serie som mixar thriller och skräck med övernaturliga inslag kopplade till klimatförändringarna. Lite som om Vigil eller Rig 45 möter Stephen Kings The Mist.

Martin Compston är mest känd som kriminalinspektör Steve Arnott i Line of Duty. I Amazon Prime-serien spelar han kommunikationschefen Fulmer Hamilton. Även John Strickland, som regisserat alla sex avsnitten av The Rig, har Line of Duty på sin meritlista.

The Rig utspelar sig ute på en skotsk oljeplattform i Nordsjön. Serien följer besättningen på Kinloch Bravo som tvingas kämpa för sin överlevnad när en mystisk dimma bryter all kommunikation med fastlandet och lämnar dem strandsatta. Oljeriggens chef Magnus MacMillan (Iain Glenn, Jorah Mormont i Game of Thrones) försöker leda sin allt mer splittrade besättning genom den växande krisen, men när hans allt mer desperata försök att återuppta kontakten med fastlandet misslyckas ökar spänningarna och paranoian. En förödande olycka ställer dem ansikte mot ansikte med den dödliga faran på en av världens mest extrema arbetsplatser och tvingar alla att ställa frågan vem de kan lita på.

Emily Hampshire (Shitt’s Creek) spelar företagsrepresentanten Rose Mason som inledningsvis är skeptisk till besättningens olycksbådande teorier om vad som pågår och vill få dem att återvända till jobbet. Men när bevisen läggs på varandra får hennes vetenskapliga nyfikenhet henne att börja söka efter sanningen om de onaturliga krafter som de ställts inför.

The Rig är den första Amazon Prime-serien som är helt och hållet inspelad i Skottland. Serien har premiär på Prime Video den 6 januari.