Nya Star Trek-serien spelas in i Toronto

Ganska precis 50 år efter originalseriens premiär inleds inspelningen av en ny Star Trek-serie. I januari 2017 ska den nya CBS-serien vara färdig att börja visas.

Hannibals skapare Bryan Fuller spelar just nu in den nya fantasyserien American Gods i Toronto. Och han lär bli kvar länge i den kanadensiska staden för Fuller är även showrunner för den nya Star Trek-serie som börjar spelas in i september i Toronto, en populär inspelningsplats för många sci fi-serier, däribland 12 Monkeys, The Expanse, Dark Matter och Killjoys.

Star Trek firar i år 50-årsjubileum som en av underhållningsbranschens största franchise-succéer genom tiderna. I den nya ännu titellösa serien kommer det att introduceras nya karaktärer och nya civilisationer i Star Trek-universumet. Samtidigt ska alla Trekkers kunna känna igen sig i de välbekanta teman som har utforskats ända sedan 1966.

Den nya tv-serien är fristående från Star Trek Beyond, filmen som går upp på biodukarna i juli. CBS är dock förpliktigade att vänta med tv-premiären i minst ett halvår efter biopremiären. CBS-serien har därför planerad start i januari 2017.

Star Treks tv-historia:

Star Trek (1966–1969). The Man in the Trap, premiäravsnittet av originalserien, sändes den 8 september 1966. I år är det alltså 50 år sedan William Shatner och den nu avlidne Leonard Nimoy första gången uppträdde som James Tiberius Kirk och Mr Spock. I dag är de odödliga kultfigurer bland sci fi-fansen.

Star Trek: The Next Generation (1987–1994). Drygt 20 år senare, 1987, var det premiär för The Next Generation som utspelar sig nästan ett århundrade efter originalserien. Den mångsidige britten Patrick Stewart förknippas fortfarande först och främst med rollen som kapten Jean-Luc Picard.

Star Trek: Deep Space Nine (1993–1999). Inte alls samma succé som The Next Generation och den första serien i franchisen där skaparen Gene Roddenberry inte var inblandad. Avery Brooks spelade kommendörkapten Benjamin Sisko och var därmed den första afroamerikan som hade huvudrollen i en Star Trek-serie.

Star Trek: Voyager (1995-2001). Den enda serien som haft en kvinnlig befälhavare. Kate Mulgraw (Red i Orange is the New Black) gjorde rollen som Kathryn Janeway. Karaktären Seven of Nine skapades för att undvika nedläggning, vilket lyckades, och sedan dess har Jeri Ryan kultstatus i sci fi-världen.

Star Trek: Enterprise (2001–2005). Utspelar sig tidsmässigt före alla de andra serierna. Den här versionen gick ganska obemärkt förbi bland den breda publiken, men Star Trek-fansen hjälpte till att hålla Enterprise vid liv. Till slut blev det 98 avsnitt producerade med Scott Bakula som kommendörkapten.