Han blir Shadow Moon i American Gods

Bryan Fuller har hittat sin Shadow Moon. Ricky Whittle från The 100 ska spela huvudrollen i tv-versionen av Neil Gaimans fantasyroman American Gods.

Det är kabelbolaget Starz, som ligger bakom bland annat Black Sails och Outlander, som med hjälp av Bryan Fuller (Hannibal) och Michael Green (Heroes), ska ge liv åt Neil Gaimans bestseller. Den brittiske författaren är också själv i högsta grad inblandad i tv-projektet som exekutiv producent. ”Jag är spänd, rädd, förtjust, nervös och enormt förväntansfull. Jag är lättad och förvissad om att min bebis är i goda händer”, sa Gaiman när det i juni blev klart att tv-produktionen hamnat hos Starz.

Producenterna har sedan dess letat efter rätt person för rollen som hjälten Shadow Moon – och nu har de hittat honom i Ricky Whittle, mest känd som fanfavoriten Lincoln i science fiction-serien The 100. Vad castingen betyder för The 100 framgår inte, men fansen har redan börjat uttrycka oro för Lincolns framtid.

I skenet av #OscarsToWhite-debatten ses valet av Ricky Whittle som ett statement och Neil Gaiman berör i ett uttalande vikten av den brittiska skådespelarens bakgrund. ”Hans audition var remarkabel. Processen att ta berättelsen från boksidorna till tv-skärmarna har börjat. American Gods är i grund och botten en bok om immigranterna och det synes väldigt lämpligt att Shadow kommer till USA. Jag är förtjust över att Ricky ska förkroppsliga Shadow. Det är nu det roliga börjar”.

Shadow Moon är en före detta fånge som blir livvakt och resesällskap åt en mystisk man, kallad Mr Wednesday. När de två reser genom USA blir det allt tydligare att ett krig står för dörren mellan nationens gamla gudar (forntida mytologi) och de nya (modern teknologi).

Fantasyromanen American Gods kom ut 2001 och har översatts till över 30 språk, inklusive svenska. Neil Gaiman har bland annat belönats med det prestigefulla Hugopriset för sin bestseller.