Trailer: Nya Shōgun-serien har svenskar bakom kameran

Redan 2018 utlovade kanalen FX en ny tv-dramatisering av James Clavells Shōgun. Nu har en trailer släppts för miniserien som har svenska Charlotte Brändström som en av dess regissörer.

James Clavells storslagna asiatiska boksvit inleddes 1975 med Shōgun som utspelar sig i det feodala Japan år 1600 när landet befinner sig på tröskeln till ett avgörande inbördeskrig.

Shōgun handlar om den engelske lotsen John Blackthorne som efter att ha blivit strandad vid den japanska kusten snabbt blir en bricka i ett maktspel mellan två feodalherrar. Trots att Blackthorne inte kan språket eller landets seder så gör hans kunskaper kring fartygsbyggande och sjöfart honom ovärderlig, vilket sätter honom på en resa från outsider till samuraj.

Redan 1980 gjordes en uppmärksammad miniserie med Richard Chamberlain, Toshiro Mifune och Yoko Shimada i de tre största rollerna.

När amerikanska kabelkanalen FX återvänder till det feodala Japan så är det med Cosmo Jarvis, Hiroyuki Sanada och Anna Sawai i motsvarande roller.

FX-seriens fokus ligger på Yoshii Toranaga, en japansk adelsman som tar hjälp från den skeppsbrutne John Blackthorne för att bekämpa gemensamma fiender. Tolken och krigaren Toda Mariko, en kristen ung adelskvinna med ett komplicerat förflutet, är också viktig i sammanhanget.

Den påkostade miniserien består av tio avsnitt. Det tredje har regisserats av den svenska stjärnregissören Charlotte Brändström (Lord of the Rings: The Rings of Power) som samarbetat med den svenska filmfotografen Aril Wretblad.

Ett exakt premiärdatum har inte kommunicerats men miniserien kommer till FX och streamingtjänsten Hulu i februari nästa år. Både FX och Hulu ägs av Disney och därför är Disney+ det svenska streaminghemmet för Shōgun.