Fler säsonger planeras för Shõgun

Shõgun är inte längre en miniserie. Den nya tv-versionen av den klassiska samurajberättelsen ska bli ännu längre. Det planeras nu för två säsonger till av succéserien.

James Clavells storslagna asiatiska boksvit inleddes 1975 med Shōgun som utspelar sig i det feodala Japan år 1600 när landet befinner sig på tröskeln till ett avgörande inbördeskrig.

Redan 1980 gjordes en uppmärksammad miniserie med Richard Chamberlain, Toshiro Mifune och Yoko Shimada i de tre största rollerna.

I kabelkanalen FX:s nya version syns Cosmo Jarvis, Hiroyuki Sanada och Anna Sawai i motsvarande roller.

Den nya serien har blivit en stor framgång både publik- och kritikermässigt och FX vill i samarbete med streamingtjänsten Hulu rida på vågen och samarbetar nu med James Clavells efterlevande för att utveckla ytterligare två säsonger. Det är oklart om fortsättningen kommer att hålla sig kvar inom Shōgun-universumet eller hämta inspiration även från andra böcker i Clavells asiatiska saga.

Både FX och Hulu ägs av Disney och därför är Disney+ det svenska streaminghemmet för Shōgun.

Att det var en förnyelse på gång blev tydligt när Hiroyuki Sanada nyligen skrev under för en fortsättning som lord Yoshi Toranaga. Åter är också skaparna Justin Marks och Rachel Kondo samt exekutiva producenten Michaela Clavell.

Huruvida svenska svenska Charlotte Brändström också återkommer som en av regissörerna framgår däremot inte.