Identitetskris för Vikander i Irma Vep

Alicia Vikander spelar en skådespelerska i identitetskris i Olivier Assayas Irma Vep. HBO-serien har nu fått ett premiärdatum.

Det är snart ett och ett halvt år sedan det blev känt att den svenska Oscarsvinnaren för första gången på väldigt många år medverkar i en tv-produktion. Alicia Vikander har titelrollen i HBO-serien Irma Vep, som är den franska regissören Olivier Assayas lösa bearbetning av den egna filmen från 1996. Vikander har även producentstatus.

HBO har släppt de första bilderna från Irma Vep och samtidigt annonserat premiärdatum för serien som kommer till HBO Max den 6 juni. Med andra ord den 7 juni i Sverige. Världspremiären sker dock redan i maj på filmfestivalen i Cannes, där också filmen Irma Vep en gång hade premiär.

I originalfilmen spelades huvudrollen av Hongkong-stjärnan Maggie Cheung. I tv-serien spelar Alicia Vikander en desillusionerad amerikansk filmstjärna som precis avslutat en relation när hon anländer till Frankrike för att spela Irma Vep i en remake av den franska stumfilmsklassikern Les Vampires. Med en skrämmande kriminalthriller som kuliss kämpar Mira med att hålla i sär sig själv och den karaktär som hon allt mer smälter samman med. Medan Mira navigerar sin identitetskris utforskar Irma Vep den osäkra mark som man befinner sig på i gränsen mellan fiktion och verklighet, articifiellt och autentiskt, konst och liv.

I rollistan finns även Vincent Macaigne som René Vidal, Jeanne Balibar som Zoe, Devon Ross som Regina, Lars Eidinger som Gottfried, Vincent Lacoste som Edmond Lagrange, Nora Hamzawi som Carla, Adria Arjona som Laurie, Carrie Brownstein som Zelda, Tom Sturridge som Eamonn, Byron Bowers som Herman, Fala Chen som Cynthia Keng, Hippolyte Girardot som Robert Danjou, Alex Descas som Gregory Desormeaux och Antoine Reinartz som Jeremie.

Alicia Vikander är inblandad även i ett annat tv-projekt, antologiserien Dial M for Murder. Det har dock varit helt tyst om Terence Winters Alfred Hitchcock-bearbetning sedan projektet presenterades i november 2020.