HBO-serie nästa för Alicia Vikander

Dags även för Alicia Vikander att göra tv. Svenskan ska spela huvudrollen när fransmannen Olivier Assayas gör HBO-serie av sin egen film Irma Vep.

Alicia Vikander har gjort tv förut, men det var länge sedan. Innan karriären tog fart utomlands medverkade hon i såpoperan Andra Avenyn under åren 2007-2008. I Hollywood har det blivit film för hela slanten, i bland annat Ex Machina, Tomb Raider och The Danish Girl, som gav henne en birolls-Oscar.

Men precis som många andra filmstjärnor gör Alicia Vikander nu en utflykt till tv-mediet. Hon ska spela huvudrollen och vara med och producera en miniserie beställd av HBO. Fransmannen Olivier Assaya ska skriva manus och regissera serien som kommer att vara löst baserad på hans egen film från 1996, Irma Vep.

I originalfilmen spelades huvudrollen av Hongkong-stjärnan Maggie Cheung. I HBO-serien är det i stället en amerikansk filmstjärna, spelad av Alicia Vikander, som anländer till Frankrike för att spela Irma Vep i en remake av den franska stumfilmsklassikern Les Vampires. Med en skrämmande kriminalthriller i bakgrunden kämpar skådespelerskan Mira med att hålla i sär sig själv och den karaktär som hon allt mer smälter samman med.

Samma team som producerar Euphoria för HBO, det vill säga A24, Sam Levinson och Kevin Turen, är inblandad även i produktionen av Irma Vep-serien.

Alicia Vikander är också aktuell i ett annat tv-projekt. Antologiserien Dial M for Murder befinner sig fortfarande i utvecklingsstadiet, men tanken är att Vikander ska medverka i Terence Winters Alfred Hitchcock-bearbetning.