Homelands skapare tar graffitikupp med ro

Olyckligt, men beundransvärt. Alex Gansa verkar inte alltför upprörd över att några graffitikonstnärer lyckats få in budskapet ”Homeland är rasistiskt” i den populära serien.

Homeland har fått en rad utmärkelser men också kritiserats upprepade gånger för sitt sätt att framställa muslimer. Det senaste avsnittet av den populära thrillerserien Homeland utspelar sig bland annat i vad som ska föreställa ett syrianskt flyktingläger på gränsen mellan Libanon och Syrien. De tre graffitikonstnärerna Heba Amin, Caram Kapp och Stone, kända under det gemensamma namnet Arabian street artists, fick uppdraget att förse miljön med autentiskt klotter.

”De var för stressade för att bry sig om oss”, konstaterar konstnärerna själva i ett uttalande. Resultatet blev en subversiv protest och klotter på arabiska där det står bland annat ”Homeland är rasistiskt”, ”Homeland är ett skämt – och det fick oss inte att skratta” och ”Det finns inget Homeland”.

Alex Gansa, en av skaparna av Homeland, säger till Deadline.com att han önskat att kuppen upptäckts innan sändning, men tillägger: ”Men eftersom Homeland alltid strävar efter att vara subversivt på sitt eget sätt och vill uppmuntra till diskussion kan vi inte låta bli att beundra detta artistiska sabotage”.

Det aktuella avsnittet finns på SVT Play.