House of Cards förnyas – utan sin skapare

En månad innan den fjärde säsongen släpps förlängs House of Cards med en femte säsong. Men serien får då klara sig utan sin skapare Beau Willimon.

När den högoktaniga politiska serien House of Cards med Kevin Spacey och Robin Wright i huvudrollerna hade premiär på Netflix i februari 2013 innebar det ett paradigmskifte. Plötsligt blev en streamingtjänst att räkna med som producent av egna tv-serier. Det är svårt att i dag förstå att det bara är tre år sedan tv-landskapet förändrades så fundamentalt.

Säsong fyra av House of Cards har premiär den 4 mars och fokuserar på Frank Underwoods presidentkampanj (se trailer här). Men innan säsong fyra ens har startat så meddelar Netflix att serien också är förnyad för en femte säsong. Dock utan seriens skapare, manusförfattare och showrunner, Beau Willimon.

Enligt Deadline.com slutar inte Willimon på eget initiativ och Netflix har heller inte presenterat någon ersättare som showrunner för House of Cards. Här är Beau Willimons eget uttalande: ”Efter fem år och fyra säsonger är det dags för mig att gå vidare, men jag är oerhört stolt över vad vi byggt upp tillsammans, önskar showen fortsatt framgång och lämnar den i händerna på ett mycket kapabelt team”.