Håll ögonen på: Carla Gugino

Här är #10 i vår serie om streamingaktuella skådespelare som är värda att hålla ögonen lite extra på: Carla Gugino, aktuell i Wayward Pines och Roadies.

Amerikanska Carla Gugino har arbetat sedan hon var tonåring. Först som modell och sedan som tv- och filmskådespelare. Redan som 16-åring blev hon med sina föräldrars välsignelse förklarad myndig så att hon själv kunde styra över sin karriär och ha kontroll över sina intäkter.

Hennes italienskättade far och modern med engelsk-irländskt ursprung skilde sig när Carla var två år gammal och hon tillbringade sin barndom hos modern i Kalifornien och fadern i Florida. Om sin lite brokiga uppväxt har hon själv sagt: ”Jag bodde i ett tält i norra Kalifornien och i en skåpbil i Big Sur med min mor. Med min far bodde jag i ett stort hus med swimmingpool och tennisbana och åkte till Europa på sommarlovet. Så det är som om jag hade två barndomar”.

Carla Gugino är född 1971 och medverkade i sin första film 1988. På tv-fronten är hon nu mest känd som Kate Hewson i Wayward Pines. Snart syns hon också i en huvudroll som produktionsledaren Shelli i Cameron Crowes kommande rockserie Roadies (på bilden med Luke Wilson). Premiär på HBO Nordic den 27 juni.

Roadies1

Här är sex fakta som du antagligen inte kände till om Carla Gugino.

Fakta 1:
Carla Gugino har medverkat i 53 filmer och 31 tv-serier. De mest kända filmerna är Watchmen, Sucker Punch och San Andreas och på tv-fronten Entourage, Californication och Wayward Pines.

Fakta 2:
Hon har en nära anknytning till DC-universumet. Hon spelade Silk Spectre i Watchmen och Lucille i Frank Millers Sin City, och har i både tv-serien Supergirl och den nya filmen Batman v Superman: Dawn of Justice gett röst åt roboten Kelor.

Fakta 3:
Det var Carlas släkting Carol Merrill, själv tidigare assistent i frågetävlingen Let’s Make a Deal, som föreslog att hon skulle ta skådespelarlektioner.

Fakta 4:
Netflixaktuella San Andreas är den tredje filmen där hon spelar mot Dwayne ”The Rock” Johnson. De andra är Faster och Race to Witch Mountain. ”Han är en god vän och extremt rolig”, säger Gugino.

san_andreas_2

Fakta 5:
Pojkvännen Sebastian Gutierrez är manusförfattare, regissör och producent. De har dejtat sedan 2005 men har inga planer på att gifta sig. ”Det är inte viktigt för oss”, har Gugino förklarat.

Fakta 6:
Syntes tillsammans med Jack Noseworthy, Jason Wiles och Keri Russell i Bon Jovis musikvideo Always från 1994.