Cameron Crowe gör tv-debut med Roadies

Musik är gångbart i tv-serievärlden just nu. Snart kommer en serie som riktar strålkastarljuset backstage. Almost Famous-regissören Cameron Crowe har skapat Roadies.

Förra året fick hiphop-dramat Empire ett massivt genomslag. Och i år står serierna där musiken spelar en av huvudrollerna på rad. Den 15 februari är det premiär på HBO Nordic för Martin Scorseses, Mick Jaggers och Terence Winters rock’n’roll-drama Vinyl. Senare i år kommer Netflix med ett annat drama i 70-talsmiljö, Baz Luhrmanns The Get Down om hiphopens födelse i södra Bronx. Dessutom jobbar Empires skapare Lee Daniels på ytterligare ett musikdrama. Star ska handla om en tjejgrupp i Atlanta.

Den nya Showtime-serien Roadies, som beskrivs som en komedi, har gott om star quality både bakom och framför kameran. Serien produceras av Cameron Crowe och Star Wars-regissören JJ Abrams. Luke Wilson och Carla Gugino är toppnamnen bland skådespelarna.

Cameron Crowe använde sin bakgrund som rockjournalist på Rolling Stones när han skrev manuset till Almost Famous, som han vann en en Oscar för. I Roadies, som är hans första tv-projekt, skildrar han turnélivet för roddarna som jobbar bakom bakom scenen. Crowe vill ”hylla musiken och människorna som är passionerade om det”. ”Jag älskar musik och jag älskar historier där musik är en karaktär. /…/ Jag ville skriva om musikvärlden igen men i en nutida miljö”, sa Crowe till journalisterna på TCA (Television Critics Association).

Roadies har ännu inte fått något premiärdatum av Showtime, men dyker upp senare under 2016. Här en kort teaser: