Topp 5: Animerat för vuxna

Tecknat är inte bara för barn. Sedan The Simpson banade vägen görs det en massa animerat även för vuxna. Här är vår topp 5-lista över animerade serier som går att streama just nu.

Rick-and-Morty-S02E06Rick and Morty (Netflix)
Serien om den galna och självgoda vetenskapsmannen Rick Sanchez och hans brorson, partner och ofrivilliga försöksobjekt Morty är skapad av Justin Rolland och Dan Harmon (just det samme Harmon som ligger bakom kultserien Community). Serien väjer inte för att använda sex och död i sina historier, som ofta innebär en galen plan och besök i bisarra världar där Morty hamnar i trubbel. Rick saknar helt etik och moral och den lite simplare Morty försöker bara att överleva.

BoJack (left, voiced by Will Arnett) in Netflix's "BoJack Horseman." Photo courtesy of Netflix.BoJack Horseman (Netflix)
Precis som Rick & Morty är det här en serie som inte är lämplig för barn. Här handlar det om BoJack, en sitcom-skådespelare på dekis som dricker för mycket och längtar tillbaka till 90-talet då han spelade huvudrollen i en tv-serie. Och just det, BoJack är till hälften häst och till hälften människa i en värld där djur och människor lever sida vid sida. Bortsett från de många djuren så är världen ganska normal, bara det att vuxenhumorn är uppskruvad till elva. Säsong tre kommer till Netflix den 22 juli.

AdventureTimeÄventyrsdags (Viaplay)
Adventure Time eller Äventyrsdags är egentligen gjord för barn, men det bör inte hindra vuxna från att njuta av detta amerikansk-sydkoreanska äktenskap mellan rollspelet Dungeons & Dragons och Svampbob Fyrkant. Serien handlar om pojken Finn och hans adoptivbror, hunden Jack som kan ändra form och storlek. De två drar ut på äventyr i det mycket besynnerliga landet Ooo, där de också stöter på en rad andra minnesvärda karaktärer som Iskungen, Tuggummiprinsessan och vampyrdrottningen Marceline.

SW_rebelsStar Wars Rebels (Viaplay, Netflix)
Den enda av de många små Star Wars-serier, vars historia nu är kanon (alltså del av det officiella Star Wars-universumet). Ännu en serie som egentligen är avsedd för (lite större) barn, men som faktiskt tacklar den mer allvarliga sidan av det galaktiska upproret. Serien utspelar sig 14 år efter Republikens fall i Star Wars III: Mörkrets hämnd, och följer ett brokigt gäng rebeller som håller till på fraktrymdskeppet Ghost. Första säsongen av Star Wars Rebels finns både på Netflix och Viaplay.

South ParkSouth Park (Viaplay, Netflix)
Evighetsserien South Park, som har sänts i 19 år på Comedy Central, kör fortfarande på. Alla 19 säsongerna finns på Viaplay. Dessutom har Netflix den utmärkta musikfilmen South Park: Bigger, Longer and Uncut. Serien handlar om ett gäng kompisar i den fiktiva staden South Park, där det hela tiden händer en massa saker. Ofta inkluderar det krig, galaktiska invasioner, galna vetenskapsmän, tokiga gäststjärnor och en hel del dirty talk och politiskt inkorrekt dialog.

Hans Lauring