Filmtips: 5 riktigt feta rysare

Den som längtar efter lite skräck får här tips på fem riktigt feta rysare.

KeyartFadeFinal1The Descent
Fem väninnor träffas i en gammal stuga i skogen för att muntra upp en sjätte som förlorat både sin dotter och make i en tragisk bilolycka. Då den äventyrliga klättraren Juno avviker från planen och i stället leder gruppen djupt in i tidigare okända raviner går det fruktansvärt fel. Tjejgruppen är inte ensam i de kolsvarta ravingångarna där minsta lilla ljud kan betyda en säker död. The Descent är ambitiös och förkrossande obehaglig. (C More)

WolfCreek1Morden vid Wolf Creek
En grupp tonåringar drar iväg på en sightseeingtur i den australiska vildmarken, men får problem när deras bil plötsligt inte startar. Lyckligtvis kommer den vänlige Crocodile Dundee-enstöringen Mick förbi och erbjuder dem skjuts – något de naturligtvis kommer att ångra. Wolf Creek är hård, ofiltrerad, grym och det är uppenbart att den bygger på faktarapporter från två australiska kriminalfall som på sin tid skakade landet. (Netflix, Viaplay)

TheHillsHaveEyes1The Hills Have Eyes
Vi beger oss in i nytolkningens landskap, men det gör absolut ingenting eftersom Alexandre Ajax 2006-versionen av The Hills Have Eyes är flera knivlängder bättre än originalet från 1977. En hel familj fångas i ödemarken efter att försökt ta en genväg. I det ödsliga landskapet ligger blodtörstiga mutanter på lur och väntar. Från ett ögonblick till nästa vänds familjens hela värld upp och ner – och det med mycket blodiga konsekvenser. (Netflix)

THE CONJURING, Vera Farmiga, 2013. ph: Michael Tackett/©Warner Bros. Pictures/courtesy Everett Collection

The Conjuring
När många rysare använder sig av litervis med teaterblod och gristarmar för att chockera, går The Conjuring pragmatiskt fram. James Wan, som blev världsberömd för första filmen i Saw-serien, har tagit den klassiska spänningen till sig med knarrande dörrar, långa skuggor och skrämmande andar. Andarna hemsöker en oskyldig och inte ont anande familj som just flyttat in i sitt nya hem. Se filmen en mörk natt och känn hur håret på armarna reser sig. (Netflix)

Jane Levy in TriStar Pictures' horror EVIL DEAD.

Evil Dead
Sam Raimis debutfilm var mer komedi än rysare men i hans film från 2013 är det långt mellan skratten. I gengäld tar det inte lång tid innan blodet sprutar och ungdomarna i det lilla trähuset kämpar för sin överlevnad. De har nämligen läst högt ur den så kallade Book of the Dead (Dödens bok) och kallat till sig en uråldrig ondska. Det är en ondska som inte nöjer sig förrän alla tonåringarna är döda. Välregisserad, grym och rasande underhållande. (C More)