Favoritserierna som tar adjö under 2017

Det produceras massor av nya tv-serier. Men det läggs också ned en massa. En del sörjs mer än andra. Vi listar tio favoriter som tar adjö under 2017.

Varje år ser hundratals nya tv-serier dagens ljus. Några få blir tittarsuccéer, andra blir spektakulära floppar, medan flertalet bara tuffar på i skymundan och ofta läggs ned efter en säsong. Men även favoritserierna måste förr eller senare säga adjö. I de lyckliga fallen får kreatörerna göra det på sina egna villkor och kan själva planera för ett slut som förhoppningvis är tillfredsställande för fansen. I år är det ovanligt många välkända serier som vi redan vet är inne på sista versen.

Här är tio favoriter som tar adjö under 2017, listade något så när efter premiärdatum.

tvd8The Vampire Dairies. Åtta säsonger blev det till slut av den en gång så omåttligt populära vampyrserien på ungdomskanalen The CW. Den 10 mars är det seriefinal och den stora frågan är om Elena (Nina Dobrev) återvänder innan dess. Tydligen ska också ytterligare någon huvudkaraktär hinna dö innan det är över. De sex första säsongerna av Vampire Diaries går att se på Netflix.

bonesBones. Den folkliga kriminalserien om FBI-agenten Seeley Booth (David Boreanaz) och rättsmedicinska antropologen Temperance Brennan (Emily Deschanel) hade premiär på kanalen Fox redan den 13 september 2005. Den lite kortare farväl-säsongen startade den 3 januari och avslutas efter totalt 245 avsnitt den 28 mars. Elva Bones-säsonger finns nu på Netflix.

Black_Sails_S4

Black Sails. Piratdramat från Michael Bay är en av kabelkanalen Starz största framgångar hittills. Serien är storslagen och actiondriven, men ger ändå utrymme åt individernas känsloliv. I den fjärde och sista säsongen återvänder de historiska karaktärerna till Nassau för ett sista stort slag. Premiär på HBO Nordic den 30 januari. Vår recension av säsong 3 finns här.

GirlsGirls. Få är lika älskade och hatade som Lena Dunham, men ingen kan ta ifrån henne att hon redan som 25-åring skapade, producerade och spelade huvudrollen i en av 2010-talets mest omdiskuterade komedier. Nu har Dunham själv valt att avsluta serien om de fyra hipsterkompisarna i New York. Premiär den 13 februari på HBO Nordic för den sjätte säsongen av Girls.

normanbatesBates Motel. Den psykologiska thrillerserien är en prequel till Alfred Hitchcocks berömda skräckfilm Psycho från 1960. Freddie Highmore och Vera Farmiga spelar Norman och Norma Bates. Säsong fem, som inleds på kanalen A&E den 20 februari, verkar om möjligt ännu mer creepy än tidigare säsonger och har Rihanna i rollen som Marion Crane. Två säsonger finns på Netflix.

Orphan_BlackOrphan Black. Skaparna Graeme Manson och John Fawcett har utlovat svar på många av de frågor som ackumulerats under fyra säsonger med Tatiana Maslany som totalt elva kloner. Hela serien kan följas på Netflix. Recension av serien fram till och med säsong 4 här. (Uppdaterat: Den femte och sista säsongen startar först den 10 juni på BBC America, dagen därpå på Netflix)

LeftoversThe Leftovers. Okej, ingen långkörare precis, men en prisbelönad prestigeserie med Lost-skaparen Damon Lindelöf som showrunner och stjärnor som Justin Theroux och Regina King i stora roller. Kanske därför som HBO trots tveksamma tittarsiffror ändå gav klartecken för en tredje och sista säsong. Den 17 april är det premiär på HBO Nordic. Vår recension av säsong två här.

PLL_1024x759

Pretty Little Liars. Berättelsen om skolkamraterna som jagas av den mystiska A har tappat i kvalitet med åren, men Pretty Little Liars är fortfarande en av de serier som skapar mest engagemang på sociala medier och stjärnorna i Freeform-serien är själva sociala medier-fenomen. Den 18 april startar det sista kapitlet. Fem av totalt sju PLL-säsonger finns på Netflix.

BLOODLINEBloodline. Dramat om familjen Rayburn som driver ett hotell i Florida Keys har fått bra kritik, men ska ha varit rekorddyrt att producera. Netflix sägs ha betalat Sony Pictures Television mellan 650 och 800 miljoner kronor för tio avsnitt. När tittarsiffrorna inte motsvarande förväntningarna blev det seriens fall. Vår recension av säsong 2 här. Säsong 3 landar troligen i sommar.

halt-and-catch-fire-season-3Halt and Catch Fire. Mackenzie Davis, Kerry Bishé, Lee Pace och Scoot McNairy är alla utmärkta i relationsdramat som utspelar sig under IT-boomen på 1980-talet. Tyvärr har inte publiken hittat till AMC-serien, så fjärde säsongen blir den sista. Den sänds troligen i höst. Vår recension av säsong 2 här. Den tredje säsongen, som kommer till HBO Nordic den 10 februari, är ännu bättre.

Andra serier som också har sina finalsäsonger under 2017: Broadchurch (ITV), Reign (The CW), Grimm (NBC), The Strain (FX), Teen Wolf (MTV), Episodes (Showtime), Salem (WGN), Switched at Birth (Freeform), Turn (AMC).