Exklusiv intervju med Preacher-gänget

Mellan himmel och helvete är allting tillåtet. Våld, blod, död och ödeläggelse har sällan serverats i ett sådant kraftfullt och vildsint paket som i AMC:s nya serie Preacher. 

Stream Sverige möter Preacher-gänget i Beverly Hills i Los Angeles. Men det är långt från de sedvanliga, välputsade tv-stjärnor som vi normalt stöter på till människorna bakom AMC:s försök att skapa en hitserie som både påminner och inte påminner om The Walking Dead. För visst finns det blod, massor av våld, sex och grovt språk, men det ställs också existentiella frågor och finns ett djup som The Walking Dead bara kan drömma om. Preacher är helt sin egen.

Både människorna bakom och själva serien är ganska långt från det mesta vi sett tidigare. En serie byggd kring den tecknade kultserien Preacher är ett mer än lovligt spännande projekt att kasta sig ut i, vilket vårt möte med seriens skapare också ger intryck av.

Preacher-Season-1-jesse-dominic-cooper-Portrait-700x1000Preacher har – för att vara en tecknad serie – en ganska stor fanskara. Och man får intrycket, när man läser fansens kommentarer online, att de är väldigt dedikerade och i vissa fall närmast fanatiska. Det har därför varit en utmaning för seriens skådespelare att ta sig an uppgiften. Dominic Cooper, som spelar prästen Jesse Custer, har tänkt mycket på hur han ska gå till väga.
”Preacher är självfallet en stor utmaning för alla inblandade. Jag har känt av pressen att göra honom rättvisa, men också när det gäller min egen tolkning av honom. Jag har gjort så gott jag kunnat och nu får vi se hur serien tas emot av tittarna. Jag tror att de dedikerade fansen kommer att få lite blodstörtning inledningsvis, men när de kommer längre in i serien kommer de att förstå varför vi har gjort som vi har gjort”, säger Dominic Cooper.

Seth_Rogen

Seriens skapare och regissörer Seth Rogen (bilden) och Evan Goldberg är kända för en lång rad mer eller mindre lyckade filmer (This is the End, The Interview, Superbad). Duon har länge velat göra tv-serie av Preacher – och då sin helt egna version utan att kompromissa med ambitionerna.
”Vi har kämpat i åratal och på alla möjliga ställen med att få Preacher gjord som antingen serie eller film. Men det har alltid kommit något i vägen och även om vi några gånger kommit långt i planeringen har det ändå inte funkat”, säger Rogen som dock är övertygad om att de nu har lyckats göra en version som känns värdig kultserien.

Starten en svår nöt att knäcka
”Ett av skälen till att vi inte lyckades hitta nyckeln till hur man ska producera serien är att starten varit en svår nöt att knäcka. Problemet med att överföra Preacher från tecknad serie till tv är att den tecknade serien sätter av i ett rasande tempo och om vi gjorde likadant i tv-serien skulle tittarna helt enkelt inte förstå vad som försiggår. Därför har vi också ändrat en hel del i inledningen”, förklarar Seth Rogen.

PRE_S12_Ensemble_church-interior_MC_0230_244_V5x935x658

Den tecknade serien kännetecknas av att den direkt från start är en ”roadmovie” där de tre huvudpersonerna, prästen Jesse Custer, hans ex-flickvän Tulip och vampyren Cassidy, reser genom USA för att Custer ska finna Gud. I tv-serien får tittaren lite större inblick i vad som händer före den resan.
”Preacher är trots allt en präst, men i den tecknade serien gräver man aldrig riktigt i hans bakgrund. I tv-serien prövar vi att bygga upp honom till något mer än att bara ha varit präst”, säger Dominic Cooper som finner hela historien fascinerande.
”Jag har älskat Preacher sedan jag öppnade den första sidan. Det är en fantastisk historia om gott och ont och allt däremellan. Det är en stor utmaning för en skådespelare att få lov att spela en roll som den här, både för att den är så mångfacetterad och för att jag måste kämpa för att inte försvinna bakom de andra karaktärerna som på många sätt är väldigt mycket vildare än Jesse”.

Preacher-Season-1-cassidy-joseph-gilgun-Portrait-700x1000En av de ”mycket vildare” figurerna är Cassidy, spelad av Joseph Gilgun som vi också mötte i Los Angeles. Och till skillnad från många andra skådespelare som man möter i den här typen av intervjusituationer så lägger Gilgun inte fingrarna emellan när han beskriver sin karaktär och vad som inspirerar honom.
”Jag är galen. Det står jag för. Och Cassidy är i grunden en ’crazy ass vampire fucker’ som passar mig otroligt väl”, säger den brittiske skådespelaren.

Gilgun försökte behärska sig
Och vampyren Cassidy står mycket riktigt för några av de mest galna scenerna. Exempelvis en extremt blodig scen i seriens första avsnitt, där Cassidy ombord på ett flygplan tar upp kampen med ett gäng vampyrjägare.
”Jag gjorde faktiskt många av mina stunts själv, men helt ärligt så gick jag några gånger lite för långt när jag improviserade, och fick höra att jag skulle slappna av lite. Om en viktig skådespelare blir skadad så kan det tvinga hela serien att ta en paus i inspelningen och det vill man ju absolut inte vara den som är skyldig till. Så jag försökte behärska mig, men det var svårt”, säger Gilgun med sin karaktäristiska engelska accent.

preacher-dominic-jesse-walking-1200x707

Som vanligt är man frestad att säga, så är en tv-serie aldrig bättre än sin publik. Många bra serier har lagts ned för att de inte lyckats nå de höga tittarsiffror som en prestigeserie som Preacher förväntas leverera. Det är både skådespelare och regissörer fullt medvetna om.
”Vi vet självfallet att vi ska leverera en produkt som håller hög kvalitet. Och det gör vi också. Men vi vet också att det inte finns någon serie som lever vidare utan bra tittarsiffror. Så vi hoppas att fansen av den tecknade serien kommer att kolla på tv-serien men också att den kommer att appellera till människor som aldrig hört talas om Preacher förut – för helt ärligt så förtjänar serien det”, avslutar Dominic Cooper.
Torben Vognsen

Läs även vår recension
Vid med mötet med skådespelarna fick vi tillgång till de fyra första avsnitten av Preacher som i Sverige kan följas på Viaplay. Läs Stream Sveriges recension här.