Dracula och Frankenstein går igen

De klassiska monstren slutar aldrig att fascinera. Nya tv-serier är på väg om både Dracula och Frankenstein. Bakom projekten ligger två olika Sherlock Holmes-team. En dansk ska spela greve Dracula.

Frankensteins monster dök för första gången upp redan i början av 1800-talet i Mary Shelleys klassiska roman och har genom åren varit föremål för ett stort antal filmer och tv-serier. Så sent som i slutet av 2017 sändes den andra säsongen av den brittiska serien The Frankenstein Chronicles med Sean Bean i huvudrollen. Båda säsongerna finns nu på Netflix och en ny säsong ryktas vara på gång.

Mäktiga CBS har bara beställt tre pilotavsnitt inom dramakategorin inför kommande tv-säsong. En av dessa piloter är Frankenstein från Jason Tracey och Rob Doherty, som båda ingår i teamet bakom Sherlock Holmes-serien Elementary (vars sjunde och sista säsong spelas in just nu). I den nya CBS-serien dödas en kriminaldetektiv i San Francisco i tjänsten men när han räddas tillbaka till livet så har han förändrats och hans hustru upptäcker att bakom återupplivningen döljer sig en märklig man – doktor Viktor Frankenstein.

Bram Stokers Dracula är en annan klassisk monsterhistoria som inspirerat till otaliga filmer och tv-serier. I tv-sammanhang spelades Dracula senast av Jonathan Rhys Meyers under en säsong 2013–2014 i serien med samma namn.

Nytolkningen av Dracula görs märkligt nog också av ett Sherlock Holmes-team. I det här fallet handlar det om Mark Gatiss och Steven Moffat, männen bakom den brittiska serien Sherlock med Benedict Cumberbatch och Martin Freeman som Sherlock Holmes och doktor Watson. Radarparet Gatiss och Moffat, som även har flera Doctor Who-säsonger under bältet, har i ett uttalande sagt att “det har alltid funnits berättelser om stor ondska. Det som är speciellt med Dracula är att Bram Stoker gav ondskan sin egen hjälte”.

Deras vampyrhistoria utspelar sig 1897 och kommer helt och hållet att fokusera på den blodtörstige greven från Transsylvanien och hans dödliga planer för det viktorianska London.

BBC har beställt tre avsnitt om vardera 90 minuter och Netflix har rättigheterna till Dracula-serien utanför Storbritannien och Kina. Manuset blev klart så sent som i januari och snart inleds inspelningen med dansken Claes Bang i den blodsugande huvudrollen. I Sverige är Bang förmodligen mest känd för huvudrollen i Ruben Östlunds Guldpalmen-belönade film The Square.

”Jag ser mycket fram emot att gräva i den här ikoniska och superintressanta karaktären. Ja, han är ond, men han är så mycket mer, han är karismatisk, intelligent, vitsig och sexig. Jag inser att det är mycket att leva upp till men känner mig priviligerad att få ta mig an denna fantastiska karaktär”, har Bang förklarat i ett i uttalande.