Döda karaktärer återvänder till Dexter

Både John Lithgows Trinity Killer och Jennifer Carpenters Debra Morgan återuppstår i Showtimes Dexter-reboot.

Raden av serier som återuppstår från det döda blir längre för varje dag som går. Showtimes reboot om seriemördaren Dexter Morgan är bara ännu ett exempel. I Dexter 2.0 är det dessutom döda karaktärer som återvänder – om men så bara för en kort stund.

Först kom beskedet att seriens mest ikoniska skurk, det vill säga John Lithgows ”Trinity Killer” (även känd som familjemannen Arthur Mitchell) kommer att göra en cameo – trots att karaktären är död och begraven sedan seriefinalen i säsong fyra. Nu står det klart att även Jennifer Carpenter, som spelade lika döda Debra Morgan, kommer att dyka upp i den nya säsongen. Debra Morgan var Dexters adoptivsyster och som mordutredare hos polisen i Miami länge seriens moralkompass.

John Lithgow och Michael C Hall förevigade under tiden för originalserien.

Enligt John Lithgow handlar det om en kort inhopp i en flashback-scen. Han avslöjar också för Deadline Hollywood att den nya säsongen skiljer sig mycket från originalserien: ”De tar inte serien till en annan era, men den utspelar sig i en annan del av världen, i en annan del av landet och med en ny uppsättning karaktärer”. Samtidigt tillägger han: ”så innehåller säsongen många olika underbara överraskningar och återkopplingar till de första säsongerna”.

I dramat, som gick i åtta säsonger, skipade kriminalteknikern Dexter Morgan (Michael C Hall) rättvisa på egen hand när han utanför kontorstid tog livet av mördare som inte fångats upp av det juridiska systemet. Men om serien under lång tid var älskad av många, så var seriefinalen i september 2013 raka motsatsen. Finalavsnittet av Dexter brukar omtalas som ett av de mest utskällda i tv-historien.

Åtta år senare är det ändå dags för en fortsättning. Dexter 2.0 utspelar sig nästan ett decennium senare. Dexter Morgon har slagit ner sina bopålar i den lilla fiktiva staden Iron Lake utanför New York. Huvudantagonisten heter nu Kurt Caldwell och är inofficiell borgmästare i Iron Lake. Han spelas av Clancy Brown (Billions).

Miniserien i tio avsnitt, som också kallas för säsong nio, har premiär senare i höst på ett av Showtime ännu oannonserat datum. I Sverige är Dexter ett av dragplåstren för relanserade streamingtjänsten Paramount+.