Datum för Octavia E Butlers Kindred

16 år efter hennes död är sci fi-författaren Octavia E Butler het bland tv-skaparna. Flera bearbetningar pågår. Först till tittarna är Kindred.

Octavia E Butler började skriva science fiction redan som tonåring och belönades under sin karriär med flera prestigefyllda priser. Hon avled 2006 vid 58 års ålder utan att någon av hennes romaner dramatiserats för televisionen. Men 16 år senare är intresset för hennes författarskap stort bland tv-skaparna.

När kabelkanalen FX i mars förra året beställde ett pilotavsnitt baserat på Kindred var frågan bara vilken av sci fi-författarens berättelser som skulle nå tv-tittarna först. Tv-bearbetningar pågår även för Dawn, Wild Seed och Fledging.

Rättigheterna för Kindred har varit i producenten Courtney Lee-Mitchells ägo sedan 2008. Manuset är skrivet av Branden Jacobs-Jenkins (Watchmen).

Kindred hyllades som en visionär roman när den publicerades 1979. FX-bearbetningen fokuserar på Dana, en ung svart kvinna och aspirerande författare som flytt familjens förväntningar och flyttat till Los Angeles för att ta kommandot över sin egen framtid. Men innan hon kan slå sig till ro i sitt nya hem finnar hon sig våldsamt dragen fram och tillbaka i tiden till en 1800-talsplantage som hon och hennes familj har nära kopplingar till. Dana spelas av Mallori Johnson.

Alla åtta avsnitt av FX-producerade Kindred kommer på Luciadagen, den 13 december, till streamingtjänsten Hulu. Kort därefter kommer serien till Star på Disney+ som inte bekräftat något exakt datum.