Butlers sci fi het bland tv-skaparna

15 år efter hennes död är sci fi-författaren Octavia E Butler het bland tv-skaparna. Bearbetningar pågår av Dawn, Wild Seed, Kindred och Fledgling.

Octavia E Butler började skriva science fiction redan som tonåring och belönades under sin karriär med flera prestigefyllda priser. Hon avled 2006 vid 58 års ålder utan att någon av hennes romaner dramatiserats för televisionen. Men 15 år senare är hennes författarskap intressant värre för tv-skaparna.

Det började med Dawn. Redan 2017 annonserades att Ava Duverney och Victoria Mahoney skulle bearbeta romanen från 1987 om en afroamerikansk kvinna som jobbar ihop med utomjordingar för att återuppliva den mänskliga rasen 250 år efter ett kärnvapenkrig. Mahoney ska skriva manuset, men har bland annat varit upptagen med att som första kvinna regissera en Star Wars-film (andraregissör under JJ Abrams på Star Wars: The Rise Of Skywalker).

Nästa bearbetning är ett Amazonprojekt som annonserades 2019. Viola Davis och maken Julius Tennons JuVee Productions utvecklar en tv-serie, Wild Seed, som baseras på den fjärde romanen i Patternist-serien. Wild Seed från 1980 är en berättelse om kärlek och hat mellan två odödliga afrikaner som reser genom tiden från det förkoloniala Västafrika till långt in i framtiden. Var i utvecklingsstadiet som tv-serien befinner sig är oklart i nuläget.

I mars i år beställde kabelkanalen FX ett pilotavsnitt av en serie baserad på Kindred, som hyllades som en visionär roman när den publicerades 1979. Rättigheterna har varit i producenten Courtney Lee-Mitchells ägo sedan 2008. Manuset är skrivet av Branden Jacobs-Jenkins (Watchmen).

FX-bearbetningen fokuserar på Dana, en ung svart kvinna och aspirerande författare som lämnat familjens förväntningar och flyttat till Los Angeles för att ta kommando över sin framtid. Men innan hon kan slå sig till ro i sitt nya hem finnar hon sig våldsamt dragen fram och tillbaka till en 1800-tals plantage som hon och hennes familj har nära kopplingar till.

Zola-regissören Janicza Bravo ska står för regin av pilotavsnittet. Nykomlingen Mallori Johnson ska spela huvudrollen som Dana.

I sommar stod det klart att WarnerMedia, som äger bland annat HBO Max, beställt ett manus baserat på Fledgling från Lovecraft Country-författarna Sonya Winton-Odamitten och Jonathan I Kidd. Issa Rae och JJ Abrams finns med i bakgrunden som producenter.

I Fledgling från 2005 kombinerar Octavia E Butler science fiction med vampyrer. En ung flicka med amnesia visar sig vara en 53-årig vampyr vars gener modifierats. Hon tvingas ta reda på mer om sitt stulna liv och på samma gång avslöja vem det är som vill krossa henne och de som hon bryr sig om.

Frågan är nu vilken av de Octavia Butler-inspirerade tv-bearbetningarna som når tittarna först.

Nyligen blev det också klart med en filmbearbetning. Produktionsbolaget A24 har köpt rättigheterna till of Parable of the Sower som utspelar sig i Los Angeles i en nära framtid då staden kollapsat, och en tonåring med unik förmåga måste leda mänskligheten undan utrotning.