Making a Murderer kan få fortsättning

Historien om Steven Avery är inte över. Dokumentärserien Making a Murderer kan därför få en andra säsong.

Netflix överväger en säsong till av dokumentären som har satt igång en debatt om det amerikanska rättssystemet och även upprört många svenska tittare. Programchefen Ted Sarandos konstaterade i går på Netflix TCA-dag (Television Critics Association) att Steven Averys rättsfall fortfarande utvecklas. ”Så, vi kommer definitivt att kolla på det”, sa Sarandos som medgav att han överrumplades av det stora intresset för dokumentärserien som blev tillgänglig på Netflix strax före jul. ”Det var en crazy kombination av beroendeframkallande television och att folk hade tid att titta. Så de kollade och berättade för sina vänner som också hade tid att titta under helgledigheten.” 

Producenterna bakom Making a Murderer besvarade kritiken om att viktig information utelämnats för att stärka Steven Averys fall. ”Vi är dokumentärfilmare. Vi är inte åklagare. Vi är inte försvarsadvokater. Vi var ute efter att undersöka rättssystemet och hur det fungerar”, betonade Laura Ricciardi, en av producenterna. Men hon konstaterade samtidigt att det är oundvikligt att bevis utelämnats. ”Det hade varit omöjligt för oss att inkludera varenda bevis som lämnats in eller man försökt lämna in till rätten. Av det som utelämnats, var något av det av stor vikt? Svaret är nej”.

Producenterna har haft kontakt med Steven Avery även efter att serien började visas på Netflix. Avery själv har dock inte fått tillåtelse av fängelseledningen att se dokumentären. ”Vi spelade in samtalen för att kunna inkludera dem i eventuella framtida avsnitt”, berättade Ricciardi.