Clooney i och bakom miniserien Catch-22

George Clooney återvänder till tv. Han finns både bakom och framför kameran när Joseph Hellers klassiska antikrigsroman Catch-22 blir miniserie med tung rollista.

Joseph Heller började skriva på Catch-22, eller Moment 22 som boken heter på svenska, på 1950-talet. Romanen släpptes 1961 och har sedan dess betraktats som ett av seklets mer betydande verk och influerat flera generationer bokläsare. Berättelsen som utspelar sig under andra världskriget är starkt satirisk och brukar betraktas som en antikrigshistoria där kampen inte bara förs mot fienden utan även mot själva systemet.

Mike Nichols gjorde film av Catch-22 1970. När den klassiska romanen nu för första gången blir tv-serie så är det med megastjärnan George Clooney som både exekutiv producent och regissör (två av avsnitten). Clooney syns också i rollen som den mustaschprydde och humorlösa krigsälskaren Scheisskop.

Huvudrollen som bombflygaren John Yossarian innehas av Christopher Abbott (Girls). Hans byråkratiska karriärfixerade nemesis, överste Chuck Cathcart, spelas av Kyle Chandler (Bloodline). En annan namnkunnig skådespelare i rollistan är Hugh Laurie (House, The Night Manager) som den mystiska major de Coverley. Medverkar gör även: Giancarlo Giannini, Daniel David Stewart, Rafi Gavron, Jon Rudnitsky, Tessa Ferrer och Julie Ann Emery.

Här är de första bilderna som släppts av streamingtjänsten Hulu:

Hugh Laurie som major de Coverley.
En mustaschprydd George Clooney som Scheisskopf.
Kyle Chandler som överste Cathcart.
Christopher Abbott som flygkapten John Yossarian.

Eftersom Catch-22 är en Hulu-serie så är chansen störst att vi får se Clooney & Co på HBO Nordic, som redan har rättigheterna till populära Hulu-serier som The Handmaid’s Tale och Runaways. Miniserien består av sex avsnitt och kommer att ha premiär under våren. Exakt datum är inte annonserat.