Clive Owen som ikonisk privatdetektiv i Monsieur Spade

Humphrey Bogart gjorde Sam Spade ikonisk. Nu ska Clive Owen presentera sin version av den hårdkokta privatdetektiven i kriminalserien Monsieur Spade med premiär i januari.

Sam Spade dök för första gången upp i Dashiell Hammetts roman The Maltese Falcon från 1930. Karaktären har sedan förekommit många gånger både i ljud och bild, men mest förknippas han med Humphrey Bogart. Den legendariska skådespelaren förkroppsligade Sam Spade i den tredje och mest kända versionen av The Maltese Falcon, filmen som anses vara en av de största influenserna till film noir-trenden.

Nu är det Clive Owens tur att göra karaktären till sin i en miniserie i sex delar från Scott Frank, Emmy-vinnare för Netflixserien The Queen’s Gambit, och Tom Fontana, senast showrunner för City on a Hill. Owen är också en av producenterna.

I den nya AMC-serien är året 1963 och Sam Spade har nyligen pensionerat sig. I trailern möter vi honom i södra Frankrike. I bakgrunden hörs tonerna till den klassiska franska sången Comme d’habitude, mer känd på engelska som Frank Sinatras signaturlåt My Way. Men i stället för lata dagar hamnar Sam Spade mitt i dramatiken när sex nunnor blir brutalt mördade.

Synopsis lyder: Medan staden sörjer, hemligheter flyter upp till ytan och nya ledtrådar dyker upp upptäcker Spade att morden på något sätt är kopplade till ett mystiskt barn som tros besitta mäktiga krafter.

Monsieur Spade har premiär på amerikanska AMC den 14 januari. Hur distributionen ser ut utanför Nordamerika är i nuläget oklart.