Lost-stjärnan Matthew Fox i tv-comeback

Lost-stjärnan Matthew Fox gör tv-comeback efter mer än tio år. Han ska spela mot Joanne Froggatt från Downton Abbey i thriller- och familjedramat Last Light.

Matthew Fox slog igenom som storebror Charlie Salinger i Party of Five (Ensamma hemma) och gick sedan vidare till den ikoniska rollen som Jack Shepard i Lost. Men sedan Lost-finalen 2010 har Fox lyst med sin frånvaro i tv-sammanhang.

Elva år senare är Matthew Fox redo för comeback. Han ska både producera och spela huvudrollen i en miniserie som bygger på Alex Scarrows apokalyptiska thrillerroman Last Light.

Last Light handlar om en familj som kämpar för att överleva i en värld som kastats in i globalt kaos när oljeresurserna förorenats av ett smittoämne.

Matthew Fox ska spela Andy Neilson, en utlänning boende i London som är en av världens ledande oljekemi-ingenjörer. Krisen tvingar Andy att se över sina prioriteringar – både yrkesmässigt och privat. Det enda sättet för honom att få tillbaka sin familj är att ställa allt till rätta i världen. Och han är troligen den enda med kunskapen och förmågan att kunna göra det.

Även Downton Abbey-stjärnan Joanne Froggatt har en viktig roll som hustrun Elena Neilson. Hon leder framgångsrikt insamlingen för en stiftelse som sysslar med spetsforskning kring den ögonsjukdom som hon och Andys son Sam lider av, men äktenskapet är mycket ansträngt.

Tv-manuset är skrivet av John Zinman och Patrick Massett, som tidigare samarbetat även kring Lara Croft: Tomb Raider och Friday Night Lights.

Det är den NBCUniversal-ägda streamingtjänsten Peacock som beställt miniserien som börjar spelas in redan nästa vecka. Innehåll från Peacock ingår i den nya Europasatsningen Skyshowtime som lanseras i Sverige nästa år.

“Last Light är den perfekta kombinationen av actionfylld miniserie med ett familjedrama i centrum. Lett av fanfavoriterna Matthew Fox och Joanne Froggatt spänner denna svepande internationella saga över flera kontinenter som bildar en fantastisk kuliss, och ändå är historien relaterbar och tidsaktuell”, säger Lisa Katz, president of scripted content for NBCUniversal Television and Streaming, i ett uttalande.