Bill Skarsgård som Clark Olofsson

Jonas Åkerlund ska regissera Bill Skarsgård i en Netflixserie om en av Sveriges mest kända brottslingar. I Clark berättas historien om Clark Olofsson.

Den svenskspråkiga NetflixSerien är baserad på Clark Olofssons självbiografi “Vafan var det som hände” och följer honom från ungdomsåren fram till i dag. Hans kriminella karriär, som inleddes på 1960-talet, har bland annat gett upphov till begreppet Stockholmssyndromet, kantats av rymningar och inkluderat bankrån över hela Europa. Han har också tillbringat mer än halva sitt liv bakom galler.

När Clark Olofsson nu ska porträtteras i en Netflixserie i sex avsnitt är det Bill Skarsgård som tagit sig an rollen. Den fjärde brodern Skarsgård är numera mest känd för sina Stephen King-roller, främst som Pennywise i It-filmerna men även från tv-serien Castle Rock. Senare i år dyker han upp i Netflix-filmen The Devil All The Time och Sundance-succén Nine Days.

Serien, som döpts till Clark, ska regisseras av Jonas Åkerlund, som är mest känd för sina innovativa musikvideor, men på senare år fokuserat allt mer på långfilmer.

Jonas Åkerlund: ”Clark är berättelsen om den mest politiskt inkorrekta mannen, som levde det mest politiskt inkorrekta livet. Det är precis sådana här berättelser som jag alltid letar efter. Det är en extremt våldsam, kvick, emotionell, verklig och surrealistisk biografi som gestaltar Stockholmssyndromet, men berättelsen handlar samtidigt inte bara om rånet vid Norrmalmstorg. Den handlar om hela hans liv och vad som gjorde honom till den han är, alla sanningar och lögner om hans häpnadsväckande karriär. Bill Skarsgård är en perfekt match för att gestalta Stockholmssyndromet och denna roll. Och Netflix är den perfekta plattformen, det är inte bara den största streamingtjänsten, de har också modet att berätta denna otroliga historia.”

Bill Skarsgård: ”Clark Olofsson är på gott och ont, en av Sveriges mest färgstarka och fascinerande individer. Det är med skräckblandad förtjusning som jag antar mig denna utmaning. Jag tror att med Jonas och Netflix i ryggen kan vi berätta en banbrytande historia. Med ett tempo och galenskaper vi kanske inte har sett på tv innan. Clarks liv och historia är så otrolig och skruvad att det skulle få Scorsese att rodna.”