14 september – årets hetaste tv-dag

Årets kanske hetaste streamingdag närmar sig. Tre nya serier, varav en svensk, plus två återvändare och en talkshow har alla premiär fredagen den 14 september.

De två populära återvändarna är båda Netflix-serier. Det handlar om American Vandal och BoJack Horseman, två av streamingjättens mest egensinniga produktioner. Båda serierna ägnar sig åt satir, men har i övrigt få likheter.

American Vandal driver med true crime-genren och dokumentärserier som Making a Murderer. De två dokumentärfilmarna (spelade av Tyler Alvarez och Griffin Gluck) tar i säsong två sig an ett nytt explosivt kriminalfall. Den här gången sammanfattas mysteriet med frågan: Who is the Turd Burglar? Åtta nya avsnitt landar den 14 september.

BoJack Horseman har redan fyra säsonger på nacken. Will Arnett från Arrested Development ger röst åt den bittra hästen med det stora självföraktet. Aaron Paul, Amy Sedaris och Alison Brie är några andra som lånar ut sina röster till karaktärer i den animerade vuxenserien där människor och djur lever sida vid sida. Både aktuella företeelser och tunga ämnen som depression, trauma och beroende ramas in av den färgglada animationen.

Tre helt nya serier har också premiär samma fredag på var sin streamingtjänst. En är dessa är svensk. Det handlar om Viaplays egenproducerade thrillerserie Ingen utan skuld med Vera Vitali och Jens Hultén i de två största rollerna. Dubbelmoral, skuld och svensk vapenexport är genomgående teman i den åtta avsnitt långa första säsongen. Seriens skapare Peter Arrhenius har sagt att han ”hoppas att serien kan väcka debatt, lyfta diskussionen ur de mörka, dunkla platser där den förs idag. Ut i ljuset.”

Av de utländska premiärerna är det mest buzz kring austronautdramat The First med Oscarsbelönade Sean Penn i hans första stora tv-roll. En kvinnlig Elon Musk-typ vill satsa på rymdresor och skickar i väg ett team för att kolonisera planeten Mars. Showrunner är Beau Willimon som också skapade House of Cards. Ännu finns bara amerikanskt premiärdatum (14 september), men HBO Nordic har köpt rättigheterna till många andra Hulu-serier.

https://www.youtube.com/watch?v=ngl2W_VLp1o&t=3s

Den andra utländska premiären är en komedi som heter Forever och har förgreningar både till Saturday Night Live och Parks and Recreation. Forna SNL-kollegerna Maya Rudolph och Fred Armisen spelar gifta paret June och Oscar som lever ett bekvämt men förutsägbart liv ända tills en skidresa förändrar deras liv och syn på kärlek och äktenskap. Amazon Prime-serien är skapad av Alan Yang och Matt Hubbard som båda har ett förflutet i Parks and Recreations författarrum.

Som om inte det här räcker så har Netflix också valt att förlägga premiären för Norm MacDonald has a show till just denna fredag. Stå upp-komikern MacDonald och hans sidekick Adam Eget samtalar med kändisgäster som Drew Barrymore, David Spade, Judge Judy, David Letterman, Jane Fonda, Chevy Chase, M. Night Shyamalan, Michael Keaton, Billy Joe Shaver och SNL-bossen Lorne Michaels.