Trailer för fantasyserien American Gods

American Gods tippas bli en av vårens stora tv-händelser. Nu har kabelbolaget Starz släppt den officiella trailern för fantasyserien som bygger på en bestseller av Neil Gaiman.

Romanen som i Sverige fått den raka översättningen Amerikanska gudar kom ut 2001. Den brittiske författaren blandar inslag av fantasy med det amerikanska kulturarvet. Det centrala temat är ett krig som pågår mellan de gamla gudarna (forntida mytologi) och de nya gudarna (modern teknologi). Neil Gaiman är också en av producenterna av tv-serien som har Bryan Fuller (Hannibal) och Michael Green (Heroes) som showrunners.

Det första avsnittet av Starz storsatsning premiärvisades tidigare i veckan på SXSW-festivalen i Austin, Texas, och hintar enligt kritikerna på plats om en serie med ett politiskt budskap som är högaktuellt i Trumps USA. Huvudrollsinnehavaren Ricky Whittle har också sagt att han identifierar sig med rollen som Shadow Moon eftersom han själv är immigrant. Ian McShane spelar den mystiske Mr Wednesday som i ex-fången Shadow får både en reskamrat och en livvakt.

American_Gods
Ian McShane som Mr Wednesday och Ricky Whittle som Shadow Moon.

En av de gamla gudarna spelas av Peter Stormare. ”Jag är en korsning mellan Tor och Czernobog som är en slavisk Tor med hammare, som blir starkare och starkare”, har Stormare tidigare berättat för Stream Sverige. X-Files-stjärnan Gillian Anderson befinner sig på andra sidan som Media, taleskvinna för de moderna gudarna. Emily Browning, Pablo Schreiber, Crispin Glover, Yetide Badaki, Bruce Langley, Orlando Jones, Jonathan Tucker och Betty Gilpin dyker också upp i olika roller.

Kabelkanalen Starz drar igång sin nya fantasyserie den 30 april. C More som har avtal med Starz har ännu inte sagt något om ett svenskt premiärdatum för American Gods.