Ungt schackgeni i The Queen’s Gambit

Anya Taylor-Joy spelar ett ungt schackgeni som slår världen med häpnad. Netflix miniserie The Queen’s Gambit har premiär den 23 oktober.

Att den nya Netflixserien The Queen’s Gambit är döpt efter ett schackdrag är ingen slump eftersom det handlar om en bearbetning av Walter Tevis roman med samma namn som handlar om Elizabeth Harmon, en föräldralös flicka som på 1960-talet blir världsberömd för sina schackframgångar.

Anya Taylor-Joy som Beth Harmon. Foto: Netflix

Huvudrollen spelas av Anya Taylor-Joy som slog igenom i skräckfilmen The Witch. Bara det senaste året har den heta 24-åringen synts i kostymfilmen Emma, fantasyserien The Dark Crystal: Age of Resistance och bioaktuella superhjältefilmen The New Mutants. I The Queen’s Gambit har hon sällskap av bland andra Marielle Heller, regissören av A Beautiful Day in the Neighborhood, som här spelar en ensam hemmafru som blir fostermamma och vän till Beth.

Historien handlar om föräldralösa Beth Harmon som upptäcker sin talang för schack redan vid åtta års ålder. Hon tävlar på nationell nivå vid 16 års ålder och satsar vid 22 års ålder på att bli världsmästare. Men samtidigt blir också pressen allt hårdare och ett växande missbruk riskerar att förstöra allt hon arbetat så hårt för. I ett Amerika på 1950-talet så är det heller inte någon dans på rosor att försöka klättra uppåt i en manlig värld.

De sju avsnitten av The Queen’s Gambit kommer till Netflix den 23 oktober. Här är den officiella trailern:

https://www.youtube.com/watch?v=CDrieqwSdgI&ab_channel=Netflix