Trailer: Found footage-skräck i Archive 81

Paranormal Activity möter The Blair Witch Project möter Signs. Så beskrivs nästa Netflixserie i skräckgenren. Archive 81 har premiär den 14 januari.

Rebecca Sonnenshines övernaturliga thriller- och skräckserie Archive 81 är löst inspirerad av en podcast med samma namn, men berättar en egen originalhistoria där två tidslinjer knyts ihop av några videoband.

Mamoudou Athie som Dan Turner i Archive 81. Foto: Netflix

Mamoudou Athie (Jurassic World: Dominion) spelar arkivisten Dan Turner som anlitats för att restaurera gamla VHS-band från 1994 som skadats i en brand. Han finner snart sig själv försöka återskapa ett jobb av dokumentärfilmaren Melody Pendras (Dina Shihabi) och hennes undersökning av en farlig kult och de märkliga saker som hände i en lägenhetsfastighet i New York. Dan dras in i Melodys berättelse och blir övertygad om att han kan rädda henne från det fruktansvärda öde hon mötte för 25 år sedan.

Dina Shihabi som Melody Pendras i Archive 81.

Archive 81 flirtar med den filmstil som kallas found footage, där det som händer på filmduken eller tv-skärmen ses genom en av karaktärernas kamera. Subgenren fick sitt genombrott med Blair Witch Project 2001.

Netflix nämner också Paranormal Activity och Sign som referenser till den nya thrillerserien med övernaturliga inslag, vars åtta avsnitt landar hos Netflix den 14 januari.

Seriens skapare Rebecca Sonnenshine (Vampire Diaries, The Boys) är också showrunner. Rebecca Thomas (Stranger Things) står för regin i hälften av avsnitten, inklusive pilotavsnittet. Bland producenterna finns även James Wan (The Conjuring).