The Killing-skaparen ska göra Girl With the Dragon Tattoo-serie

Amazons planerade The Girl With the Dragon Tattoo-serie har äntligen tagit ett steg framåt. Ny showrunner är Veena Sud med bland annat The Killing på meritlistan.

Det var Variety som i maj 2020 avslöjade att det hos Amazon Studio jobbades med att utveckla en tv-serie om Lisbeth Salander, den egensinniga hackaren som föddes i Stieg Larssons storsäljande Millennium-svit.

Efter att det varit tyst i tre och ett halvt år följer Variety nu upp med att berätta att The Girl With the Dragon Tattoo-serien fått en showrunner. Det handlar om Veena Sud känd för att ha skapat The Killing och därmed Joel Kinnamans genombrott i Hollywood. Hon låg också bakom Netflixserien Seven Seconds som gav Regina King en Emmy.

Tanken från början med Amazonprojektet var inte att följa upp böckerna eller filmerna utan att placera Lisbeth Salander i nutid, i en ny omgivning, med nya karaktärer omkring sig i en helt ny historia. Huruvida Verna Su tänker hålla fast vid detta eller ta historien åt något annat håll återstår att se.

Naomi Rapace spelade Lisbeth Salander i den ursprungliga svenska filmtrilogin där Michael Nyqvist gjorde den andra huvudrollen som Mikael Blomkvist. Därefter har även Rooney Mara och Daniel Craig samt senast Claire Foy och Sverrir Gudnason spelat hackaren och journalisten i utländska bearbetningar från 2011 respektive 2018.