Tårdrypande cancerhistoria om ungt kärlekspar

Betyg: 4/6
Titel: Förr eller senare exploderar jag (The Fault in Our Stars)
Genre: Drama
Premiär: 2014
Längd: 126 minuter
Tjänst: C More 

16-årige Hazel Grace Lancaster (Shailene Woodley) har cancer i sköldkörteln och metastaser i lungorna. Hon drar inte bara runt på en syretank, utan också på en djup depression. ”Jag är som en granat. När som helst sprängs jag i luften och förstör allt runt omkring mig – och jag vill göra allt för att minimera skadorna när det sker”, säger hon vid ett tillfälle.

FIOS-006-00560r.tifHennes sjukdom har blivit hennes livsfilosofi. Hon använder dagarna till att sitta i det lokala köpcentrat och läsa och läsa om favoritboken An Imperial Affliction, en sjukdomsroman av Peter Van Houten. Hennes föräldrar och läkare föreslår att hon ska gå med i en av de lokala stödgrupperna för unga på ”samma resa som hon själv”. I gruppen möter hon den frälsta ledaren Patrick, som med lika delar okuvlig optimism och inlärd empati försöker få gruppen att öppna sig medan han spelar nykristna hemmasnickrade låtar på sin spanska gitarr. Det är också där hon ränner huvudstupa in i Augustus Waters (Ansel Elgort).

Rädd att bli bortglömd
Gus är, enligt honom själv, på en berg-och-dal-bana som bara går uppåt, men när han tvingas låta fasaden rämna och berätta vad han fruktar, medger han snabbt att han är skräckslagen för att bli bortglömd. Det är något som Hazel fastnar vid och blir början på vänskapen med den två år äldre pojken. Augustus Waters, som sprudlar av livsenergi trots att han mist sitt högra ben till skelettcancern ett år tidigare, lockar ut Hazel ur sitt skal och tillbaka till livet. Hon introducerar den magiska skönlitteraturen för honom, och de två blir naturligtvis långsamt allt mer förtjusta i varandra. Hazel behöver dock betydligt längre tid än Augustus innan hon släpper taget.

fault-our-starsThe Fault in Our Stars (svensk titel: Förr eller senare exploderar jag) är en filmatisering av John Greens bestseller med samma namn. Precis som How I Live Now (läs recensionen här) är den förankrad i Young Adult-genren. Det betyder att cancerhistorien berättas utifrån tonåringens perspektiv och förkroppsligas av två av Hollywoods mest lovande unga skådespelare, Shailene Woodley och Ansel Elgort, som för övrigt också spelar syskon i Divergent-filmerna.

Woodley och Elgort övertygar
Och låt det sägas direkt: De två är övertygande som det unga, förälskade paret med den mörka framtiden. Woodley, som redan i The Descendants och senare i The Spectacular Now, övertygade de flesta om sin stora talang, träffar helt rätt i rollen som Hazel. Hon är tuff, sårbar, modig och arg, och ändå lika rädd som alla andra i hennes situation. På andra sidan befinner sig Ansel Elgort, som löser de flesta situationer med ett enkelt leende, speciellt när melankolin i manuset behöver lite ljusare inslag. Filmen hade inte haft samma glöd utan dessa två i de bärande rollerna.

Faultofourstars

The Fault in Our Stars lovar redan i filmens första minuter att inte sockra historien, men har ändå svårt att hålla sina egna löften. I Amsterdam punkteras det unga parets illusion om deras favoritförfattare innan Hazel, kippande efter andan, mödosamt klättrar uppför de ändlösa trapporna på Anne Frank-museet – en poäng som nästan bankas in. Josh Boone, som också stod bakom Stuck in Love, kunde ha utelämnat några klichéer utan att historien hade förlorat på det.

Var redo med näsdukarna
Som ungdomsberättelse i sick-litt-genren är The Fault in Our Stars, både hjärtskärande, livsbejakande och underhållande. Ta fram näsdukarna, du kommer att få användning av dem.
Thomas Tanggaard

Vionel