Startdatum för Lord of the Rings-serien

Väntan har redan varit lång och det dröjer fortfarande över ett år, men nu har Amazons The Lord of the Rings-serie fått ett premiärdatum.

Den första säsongen av den påkostade The Lord of the Rings-serien är färdiginspelad i Nya Zeeland och Amazon Prime vågar därför fastställa ett premiärdatum. Det är fortfarande långt kvar, men den 2 september 2022 ska fantasyserien som alla väntar på debutera på Amazon Prime i mer än 240 länder runt om i världen, inklusive Sverige. Nya avsnitt kommer därefter att släppas veckovis.

Amazon Studios har också offentliggjort en första bild från serien (se ovan), tagen från det första avsnittet. Vilken karaktär det är som syns på bilden är dock fortfarande en väl bevarad hemlighet.

J D Payne och Patrick McKay har utvecklat det som Amazon beskriver som ett episkt drama satt under den så kallade andra åldern, tusen år innan det som utspelar sig i de populära Lord of the Rings-filmerna och de Tolkien-romaner som de var baserade på. Svenska Charlotte Brändström med bland annat The Witcher och The Outsider på sin resumé (samt aktuell med en kommande Netflixserie om den misstänkta Palmemördaren Stig Engström), är en av regissörerna.

Så här lyder beskrivningen som Amazon offentliggjorde i början av året: ”Amazon Studios kommande serie tar för första gången de heroiska legenderna från den andra åldern till skärmarna. Det episka dramat är satt tusentals år före händelserna som utspelar sig i J R R Tolkiens The Hobbit och The Lord of the Rings, och kommer att ta tittarna tillbaka till en era då stormakter bildades, kungadömen restes och föll, osannolika hjältar testades, hopp hängde på en tunn tråd, och de största fienderna som någonsin flöt ut från Tolkiens penna hotade att täcka hela världen med mörker. Med start i en relativt fredlig tid följer serien en ensemble av karaktärer, både bekanta och nya, när de konfronterar den länge fruktade återkomsten av ondska till Midgård. Från de mörkaste dalarna i Misty Mountains till de majestätiska skogarna i alvernas huvudstad Lindon till det enastående ökungadömet Númenor till de yttersta kanterna på kartan, kommer dessa kungadömen och karaktärer att karva ut ett arv som kommer att överleva långt efter att de själva är borta.”

Karaktärerna i Tolkien-land är många och bland skådespelarna märks Cynthia Addai-Robinson, Robert Aramayo, Owain Arthur, Maxim Baldry, Nazanin Boniadi, Morfydd Clark, Ismael Cruz Córdova, Charles Edwards, Trystan Gravelle, Sir Lenny Henry, Ema Horvath, Markella Kavenagh, Joseph Mawle, Tyroe Muhafidin, Sophia Nomvete, Lloyd Owen, Megan Richards, Dylan Smith, Charlie Vickers, Leon Wadham, Benjamin Walker, Daniel Weyman och Sara Zwangobani.