Serie om Tunnel 29 under Berlinmuren

Tunnel 29 var en hemlig passage från Väst- till Östberlin. En ny tv-serie ska baseras på den sanna historien om människorna som byggde tunneln.

Regissören Marcus Vetter (Heart of Jenin) gjorde nyligen dokumentären Tunnel to Freedom, där han intervjuade ögonvittnen. Han är nu ombord även för tv-serien. Det är även författaren Paul Unwin (Casualty) som ska skriva manuset baserat på originaldokument från Stasiarkiven.

Historien kommer att inledas den 13 augusti 1961 då den östtyska regimen började bygget av Berlinmuren och stängde gränsen till Västberlin. Några studenter bad den 22-åriga civilingenjören Joachim Rudolph, som själv flytt till väst, om hjälp att försöka bygga en 135 meter lång tunnel under Berlinmuren. 29 människor lyckades fly till väst vid andra försöket.

Bilderna från det vågade projektet har blivit världsberömda.

Originaltunneln, Tunnel 29, när det började läcka vatten.

Marcus Vetter: “De avbröt sina studier, riskerade sina egna liv och stod upp för Berlins frihet med ungdomlig våghalsighet. De blev själva symbolen för det kalla kriget. Under researchen för dokumentären föll många personliga historier bort på vägen och kom inte med i slutprodukten. Jag är därför väldigt glad att tillsammans med mina samarbetspartner få ge de här historierna ett fiktivt hem i den här serien.“

Global Screen och Elsani & Neary Media utvecklar en tv-serie i åtta avsnitt och har stora förhoppningar om att nå ut till en global publik med historien om Tunnel 29.

Producenten Anita Elsani: “Vi tror att vi kan historien om Berlinmuren. Vår serie visar hur byggandet av en tunnel under en stad kan bli nyckeln till frihet eller en dödlig fälla. En thriller om det främsta mänskliga behovet – frihet. Det här handlar om det tyska folket. Deras kamp med historien, om farorna med nationalism och en intolerant ideologi.“

BBC Radio 4 återberättade nyligen samma historia i den uppmärksammade podcasten Tunnel 29. Sister, som ingår i det produktionshus som låg bakom HBO-serien Chernobyl, har köpt rättigheterna och planerar också antingen en film eller en tv-serie.