Sons of Anarchy-skaparen gör western

Sons of Anarchy men under vilda västern. Den kontroversiella tv-skaparen Kurt Sutter är tillbaka. Den här gången med Netflixprojektet The Abandons.

Kurt Sutter är mannen bakom FX-serierna Sons of Anarchy och spinoffen Mayans MC. Han är också en kontroversiell manusförfattare och producent som inte är rädd för att säga vad han tycker. ”I don’t want to write something that nobody’s f—ing watching”, sa han efter att medeltidsdramat The Bastard Executioner lagts ned efter bara en säsong. Det var 2015. Fyra år senare fick han sparken från sin egen serie, Mayans MC, sedan han kommit på kant med folket på Disney, där kabelkanalen FX numera ingår.

Nu är Kurt Sutter tillbaka som tv-skapare. Enligt Deadline Hollywood har han skrivit ett avtal med Netflix (där han också ska göra regidebut med långfilmen The Beast) om att skapa en serie som har samma typ av mytologi och action som i hans tidigare serier. Skillnaden är att The Abandons ska utspela sig under vilda västern-perioden. Årtalet är cirka 1850 och platsen någonstans mellan Dakota och Kalifornien i en liten ort för boskapsuppfödare. Det är innan guldrushen och innan inbördeskriget, men en period när en del naturtillgångar upptäcks.

“Jag har alltid velat göra en western, till och med innan Sons, men så kom Deadwood. Det är som för Ian Anderson som ville bli en stor rockgitarrist men såg Clapton spela och sa, fuck, jag ska bli den bästa rockflöjtisten som någonsin funnits. Och han blev det för Jetro Tull. Så kände jag när jag såg Deadwood. Jag sa till mig själv, jag stannar i kriminalgenren. Men jag älskar genren”, berättar Kurt Sutter.

Nu är han äntligen redo att försöka ta ett eget grepp om westerngenren: “Bröderna Cartwright var bara en kula från att bli laglösa, eller hur? Och jag älskade att det kom från en djup känsla av lojalitet till familjen, till landet, till staden. Det var upprinnelsen till allt detta, med arbetsnamnet The Abandons.”

Hela den första säsongen kommer enligt Kurt Sutter att handla om hur huvudpersonerna blir laglösa under en period som utspelade sig innan alla ikoniska personer, som Jesse James och Billy the Kid, dök upp i historien. Eftersom huvudpersonerna är på flykt kan nya platser utforskas om det blir fler säsonger av serien.

Tematiskt avhandlas typiska Sutter-ämnen som familjen, gränsen mellan överlevnad och lag, konsekvenserna av våld och hemligheternas frätande kraft.

Kurt Sutter är gift med Katey Sagal, känd från Våra värsta år och senast i Rebel. Sagal medverkade både i Sons of Anarchy och The Bastard Executioner. Huruvida Sutter skrivit en roll för henne även i The Abandons återstår att se.