Serie om Last Tango in Paris-kontrovers

Last Tango in Paris är en klassisk långfilm från 1972. Nu ska all den tumult som uppstod bakom kulisserna på det erotiska dramat skildras i en tv-serie.

I Sista Tangon i Paris finns en omtalad scen där den då 19-åriga skådespelerskan Maria Schneiders karaktär blir våldtagen analt med smör som glidmedel av en 48-årig Marlon Brando.

Regissören Bernardo Bertolucci har i en intervju från 2013 erkänt att han och Marlon Brando konspirerade bakom ryggen på Maria Schneider som inte visste vad som väntade när hon kom till inspelningen. Den grymma våldtäktsscenen fanns inte med i originalmanus, eftersom de två männen ville att hennes förnedring skulle kännas äkta. Schneider har själv sagt att hon kände sig våldtagen av Bertolucci och Brando.

Här är intervjun där Bernardo Bertolucci pratar om scenen.

Medan Bernardo Bertolucci och Marlon Brando hyllades och Oscarnominerades för filmen blev Maria Schneider utnyttjad och förminskad, vilket så småningom ledde fram till alkoholmissbruk och mentala hälsoproblem och en karriär som aldrig riktigt hämtade sig igen. Alla de tre inblandade är nu döda.

Tv-serien från CBS Studios och Stampede Ventures ska utspela sig före, under och efter filmproduktionen och utforska identitet, berömmelse och artistisk ambition, berättad med Schneider, Brando och Bertolucci i centrum. Handlingen kommer att inledas med att Bertolucci reser till Los Angeles för att övertyga en nedbruten och bankrutt Brando att tacka ja till rollen i hans kommande film.

Någon distributör är ännu inte klar, men de ansvariga ska ut och shoppa serien nästa år.

Upplägget påminner om Paramount+-serien The Offer, som ska berätta den kontroversiella historien om skapandet av Gudfadern, även den med Marlon Brando i huvudrollen.