Ripper Streets femte säsong blir den sista

Ripper Street går mot sin final. Den femte säsongen, som just nu spelas in i Dublin, blir den sista av den spännande brittiska kriminalserien om tiden efter Jack Uppskäraren.

Ripper Street var från början en BBC-serie, men public service-bolaget la trots ramaskri ned serien efter två säsonger. Streamingtjänsten Amazon steg då in och räddade perioddramat som när säsong tre blev tillgänglig i slutet av 2014 blev Amazon Primes mest streamade och populära brittiska tv-serie. Säsong fyra lanserades i januari i år och just nu spelas den femte säsongen in i Dublin. Det blir den sista för Ripper Street, meddelade Amazon i veckan.

Ripper Street tar sin utgångspunkt i tiden efter Jack Uppskäraren-morden och utspelar sig bland rykande skorstenar och smutsiga gator i det viktorianska London. Titeln syftar förstås på det engelska namnet på den oidentifierade seriemördare, Jack the Ripper, som härjade i Whitechapel-distriktet i London i slutet av 1800-talet. Det är en kriminalserie som är uppbyggd som en procedurserie, men fallen har en sådan tyngd att det ändå blir både spännande och överraskande. Skådespeleriet som levereras av bland andra Jerome Flynn (Bronn i Game of Thrones) och Matthew Macfadyen (Spooks) är av högsta klass.

De två första BBC-säsongerna av Ripper Street ligger och väntar hos Netflix. Amazon Prime-kunder i Storbritannien har tillgång till alla säsongerna. När de blir tillgängliga även för svenska tittare återstår att se.

Det finns fler brittiska serier än Ripper Street att upptäcka på Netflix. Läs om våra tio tips här.