Genrer möts i polisserien The Watch

En polisserie satt i en fantasivärld där det inte är olagligt att begå brott. BBC Americas The Watch är inspirerad av en boksvit av Terry Pratchett.

Den numera avlidna brittiska författaren Terry Pratchett skapade i sin satiriska romansvit Discworld en fantasivärld belägen på en platt planet. BBC America har bearbetat berättelsen om polisstyrkan Ankh-Morpork City Watch till en tv-serie som kort och gott döpts till The Watch.

Enligt BBC America är The Watch en genreöverskridande serie om en grupp missanpassade poliser i ett trasigt samhälle som efter att ha förlorat nästan alla sina juridiska rättigheter och efter årtionden av apatisk passivitet reser sig upp för att rädda sin korrupta stad från katastrof.

I den trailer som nyligen släppts syns Richard Dormer (Game of Thrones) i en punkrock-version av den gråsprängda ledaren Sam Vimes som för tankarna till technobandet The Prodigys frontman Keith Flint. Hans samtalar i trailern med aristokratiska Lady Sybil Ramkin (Lara Rossi).

https://www.youtube.com/watch?v=ymQMJDmhu70

Samma trailer har i Storbritannien mötts av kraftig kritik från många av romanernas die hard-fans, inklusive författaren Neil Gaiman som gjort tv-serie av Good Omens som han själv skrev ihop med Terry Pratchett.

Även Terry Pratchetts dotter har på Twitter gett sig in i debatten. ”Det är rätt uppenbart att The Watch inte delar någon DNA med min fars Watch. Det är vare sig kritik eller stöd. Det bara är vad det är”, skriver Rihanna Pratchett, själv speldesigner och författare.

The Watch har premiär på BBC America den 3 januari. HBO Nordic är hem för BBC Americas succéserie Killing Eve och bör ligga närmast till hands för streamingrättigheterna i Sverige.