Lupin-skaparens true crime-drama The Long Shadow

Det är redan en väldokumenterad story. Lupin-skaparen George Kay försöker med The Long Shadow bidra med ytterligare ett perspektiv på jakten efter den ökända seriemördaren Peter Sutcliffe.

George Kay har skapat både Netflixserien Lupin (premiär för säsong tre den 5 oktober) och Apple TV:s färska kidnappningsdrama Hijack. Hans nästa serie är ett true crime-drama för brittiska ITV.

Peter Sutcliffe, som fick öknamnet The Yorkshire Ripper, dömdes 1981 till livstids fängelse för mord på 13 kvinnor och misshandel av flera andra. I The Long Shadow är det hans offer och deras familjer som är seriens hjärta.

True crime-serien bygger på noggrann research av den fem år långa och desperata seriemördarjakten. Förutom Michael Biltons bok Wicked Beyond Belief ligger även hundratals utredningar, polisrapporter, vittnesförhör och övrigt arkivmaterial till grund för historien som berättar om hur ett mord kan lasta en lång skugga och driva ett helt samhälle in i mörker.

För varje offer fanns vänner och anhöriga. För varje polis bördan av misslyckande, skuld, och vetskapen att om inte den skyldiga hittas så kommer fler kvinnor att lida. Serien påminner om hur livet påverkas än i dag för de som lever vidare efter att deras kära har dött, och hur deras livslånga trauma är som ett livstidsstraff.

En stor del av den brittiska skådespelareliten medverkar. Toby Jones spelar Dennis Hoban, som inledningsvis ledde utredningen, och David Morrissey spelar George Oldfield, som sedan tog över den. Lee Ingleby spelar en ytterligare en polis. 

The Long Shadow har premiär på brittiska ITV den 25 september. Oklart med distributionen i resten av Europa. Här är en första teaser.