Klart för Sons of Anarchy-skaparens western-serie

Sons of Anarchy men under vilda västern. Netflix har beställt en säsong av The Abandons från den kontroversiella tv-skaparen Kurt Sutter.

Det har varit tyst ett tag från Kurt Sutter, mannen bakom FX-serierna Sons of Anarchy och spinoffen Mayans MC. ”I don’t want to write something that nobody’s f—ing watching”, sa den kontroversiella manusförfattaren efter att medeltidsdramat The Bastard Executioner lagts ned efter bara en säsong. Det var 2015. Fyra år senare fick Sutter sparken från Mayans MC, som han skapade ihop med Elgin James, efter att ha kommit på kant med folket på Disney, som numera äger kabelkanalen FX. 

När Kurt Sutter nu återvänder som tv-skapare gör han det hos Netflix. Enligt Variety är det klart att planerna på en western-serie, som blev kända förra året, kommer att realiseras. Netflix har beställt tio avsnitt av The Abandons.

Netflixserien kommer att bygga på samma typ av mytologi och action som i Kurt Sutters tidigare serier. Skillnaden är att The Abandons ska utspela sig under den period som präglades av det som brukar beskrivas som vilda västern. Årtalet är cirka 1850, innan guldrushen och innan inbördeskriget, men när en del naturtillgångar upptäcks.

Western-genren är het värre tack vare Yellowstone och dess spinoffer. Kurt Sutter säger sig dock ha haft idén till The Abandons mycket längre än så.

“Jag har alltid velat göra en western, till och med innan Sons, men så kom Deadwood. Det är som för Ian Anderson som ville bli en stor rockgitarrist men såg Clapton spela och sa, fuck, jag ska bli den bästa rockflöjtisten som någonsin funnits. Och han blev det för Jetro Tull. Så kände jag när jag såg Deadwood. Jag sa till mig själv, jag stannar i kriminalgenren. Men jag älskar genren”, berättade Kurt Sutter när planerna presenterades och refererade då naturligtvis till sin succéserie Sons of Anarchy som handlar om ett laglöst mc-gäng.

Med Deadwood-sagan avslutad är han nu redo att försöka ta ett eget grepp om westerngenren: “Bröderna Cartwright var bara en kula från att bli laglösa, eller hur? Och jag älskade att det kom från en djup känsla av lojalitet till familjen, till landet, till staden. Det var upprinnelsen till allt detta, med arbetsnamnet The Abandons.”

Hela den första säsongen kommer enligt Kurt Sutter att handla om hur huvudpersonerna blir laglösa under en period som utspelade sig innan alla ikoniska personer, som Jesse James och Billy the Kid, dök upp i historien. Eftersom huvudpersonerna är på flykt kan nya platser utforskas om det blir fler säsonger av serien.

Så här lyder officiell synopsis: “I 1850-talets Oregon försöker ett gäng udda och avvikande familjer med religiös övertygelse sprida demokrati och kapitalism på den nordamerikanska kontinenten, i enlighet med Manifest Destiny. De slåss mot korrupta krafter som använder sin rikedom och makt för att tvinga bort dem. De övergivna själarna, de förlorade själar som lever i samhällets utkanter, förenar sina stammar för att skapa en gemensam familj och kämpa emot. I den blodiga processen utsträcks rättvisan utanför lagens gränser. The Abandons kommer att utforska den tunna gränsen mellan överlevnad och lag, konsekvenserna av våld och hemligheternas frätande kraft allt medan den här familjen kämpar för att behålla sin mark.”

Kurt Sutter är gift med Katey Sagal, känd från Våra värsta år och senast i Rebel. Sagal medverkade både i Sons of Anarchy och The Bastard Executioner. Huruvida Sutter skrivit en roll för henne även i The Abandons återstår att se.