Karaktären i Kitty-böckerna ska bli tv-snut

Den litterära karaktär, som är huvudperson i de populära Kitty-böckerna, ska återupplivas igen. Den här gången är det CBS som vill göra tv-serie om detektiven.

Edward Stratemeyer beställde den första boken om den fiktiva karaktären Nancy Drew redan 1930. Nya böcker om Nancy Drew har sedan spökskrivits av flera författare under den kollektiva pseudonymen Carolyn Keene. Karaktären har under åren utvecklats i takt med den amerikanska kulturen och läsarnas tycke och smak.

Ingen vet varför, men här hemma blev Nancy Drew känd under ett helt annat namn. Den första ungdomsboken om den unga deckartjejen Kitty kom ut i Sverige 1952 och den senaste så sent som 2010. Flera generationer svenskar har växt upp med de oerhört populära Kitty-böckerna från B Wahlströms förlag.

Tre försök har redan gjorts att ta Nancy Drew till tv-rutan. Nu har CBS alltså bestämt sig för att göra ännu ett försök. Makarna Tony Phelan och Joan Rater, som länge rattade Grey’s Anatomy, ska skriva manus och producera. I Phelans och Raters version har Nancy Drew hunnit bli i 30-årsåldern och är kriminaldetektiv hos New York-polisen där hon ”utreder och löser brott samtidigt som hon navigerar det komplexa livet i en modern värld”. I enlighet med den gällande tv-trenden är det en något mörkare version av den litterära karaktären som vi får möta om den nya serien lyckas ta sig hela vägen till produktion.