Hon ska spela Monica Lewinsky

Det blir sex och politik i den tredje säsongen av American Crime Story. Monica Lewinsky är själv med och producerar dramatiseringen av riksrättsåtalet mot Bill Clinton.

Den första säsongen av FX-serien American Crime Story handlade om fallet OJ Simpson. Den andra om mordet på Gianni Versace. Nu står det alltså klart att den tredje säsongen av den Ryan Murphy-producerade antologiserien kommer att tackla den så kallade Monica Lewinsky-affären som ledde till att president Bill Clinton ställdes inför riksrätt.

Att historien kommer att visas mitt under brinnande presidentvalskampanj bryr sig inte FX-bossen John Landgraf om. Han förklarade varför under FX:s dag under TCA (Television Critics Association): “Tanken att vi inte kan ha konst, att vi inte kan ha nyanser, är toxic. Jag tror mycket, mycket starkt i den konst vi skapar. Jag tror inte ”Crime Story” kommer att påverka presidentvalet, från mitt perspektiv är det lite hysteriskt att påstå det.”

Monica Lewinsky var länge tveksam till serien, men skrev sedan på som exekutiv producent. Hon säger till Vanity Fair: ”Andra människor har varit med och berättat min del av historien i decennier. Faktum är att det inte är förrän de senaste åren som jag har lyckats återta narrativet, nästan 20 år senare”.

Monica Lewinsky ska spelas av Beanie Feldstein, kritikerrosad för sina insatser i filmerna Lady Bird och Booksmart. Ryan Murphy-favoriten Sarah Paulson ska spela Linda Tripp och Annaleigh Ashford gör rollen som Paula Jones. Sarah Burgess skriver manuset som är baserat på Jeffrey Toobins bestseller A Vast Conspiracy: The Real Story of the Sex Scandal That Nearly Brought Down a President.

American Crime Story: Impeachment kommer att ha premiär på kanalen FX i september 2020. SVT har visat de två första American Crime-säsongerna.