Från Wonder Woman till Hedy Lamarr

Från en Wonder Woman till en annan. Gal Gadot ska spela huvudrollen i en miniserie om filmstjärnan och innovatören Hedy Lamarr.

Sara Treem var med och skapade Showtime-serien The Affair, vars sista kapitel startar på HBO Nordic den 26 augusti. Hennes nästa Showtime-projekt är en miniserie baserad på Hedy Lamarrs liv och karriär.

Hedy Lamarr föddes 1914 i Wien som Hedwig Eva Maria Kiesler och avled år 2000 i Florida. Hon startade sin filmkarriär i det forna Tjeckoslovakien. Efter att ha lämnat sin make fick hon ett Hollywood-kontrakt av Louis B Mayer, chefen för Metro-Goldwyn-Mayer. På 1940-talet medverkade Hedy Lamarr i filmklassiker som Samson och Deliliah, Boom Town (Glädjestaden) och Come Live With Me (Inte ikväll min vän).

Men Hedy Lamarr var inte bara en vacker och glamourös filmstjärna, hon var också en hyllad och visionär innovatör. Hedy Lamarr uppfann tillsammans med tonsättaren George Antheil den så kallade bandspridningsteknik som skulle försvåra spårning av radiostyrda torpeder och samtidigt la grunden till mobiltelefoner, wifi och GPS.

Wonder Woman själv, Gal Gadot, har skrivit på för att gestalta Hedy Lamarr. Den Israelfödda skådespelaren kommer också att få inflytande över rolltolkningen som exekutiv producent.