HBO har köpt serien om Kim Wall-mordet

DELA

HBO har köpt rättigheterna till den danska miniserien om mordet på Kim Wall. The Investigation har premiär den 1 februari.

Den danska true crime-serien Utredningen handlar om det uppseendeväckande mordet på den svenska journalisten Kim Wall 2017 och kretsar helt och hållet kring just brottsutredningen. Serien sändes på SVT i höstas. Nu har HBO köpt rättigheterna till de sex avsnitten som på engelska översatts till The Investigation.

Den danska regissören Tobias Lindholm (Mindhunter) har skapat serien i nära samarbete med mordutredaren Jens Møller och Kim Walls föräldrar Joachim och Ingrid Wall. I miniserien får tittarna följa Köpenhamnspolisens metodiska arbete med att samla bevis och kartlägga teorier – men också bogsera upp en vattenfylld ubåt och leta efter en kropp och en mobiltelefon på tolv meters djup.

Serien är full av framstående svenska och danska skådespelare. I de ledande rollerna syns Søren Malling som chefen för Köpenhamnspolisens mordrotel Jens Møller och Pilou Asbæk som åklagaren Jakob Buch-Jepsen. Pernilla August och Rolf Lassgård spelar Kim Walls föräldrar.

“Det är med stor ödmjukhet som jag skapade Utredningen. Det finns ett stort ansvar i att välja att berätta historier från den verkliga världen. Därför är jag tacksam för allt det stöd jag fått, inklusive från några av Danmarks och Sveriges mest begåvade och hyllade skådespelare”, säger Tobias Lindholm i ett uttalande.

The Investigation kommer att ha premiär på HBO i USA den 1 februari, och man kan förmoda att det innebär att serien blir tillgänglig på HBO Nordic dagen därpå.