Happyish – svart humor om en reklammans jakt på lycka

Betyg: 4/6
Genre: Komedi
Premiär: 2015
Antal säsonger: 1
Tjänst: HBO Nordic

Det står i den amerikanska självständighetsförklaringen: rätten till liv, frihet och strävan efter lycka. Men vad gör man när finanskrisen är över, huset står stadigt på plats, frun fortfarande inte stuckit och lönen tickar in från reklambyrån MGT – och man ändå mår eländigt. Ja, eländigt kanske är för mycket sagt, men i varje fall är deppig, trött, oförmögen att få erektion och fylld till brädden med en kraftig avsmak för sociala medier och Steve Jobs-anekdoter.

Happyish tv-serie med Steve Coogan

För 44-årige Thom Payne (Steve Coogan) är det en lång väg till den utlovade lyckan. Trots en mysig trästuga, en kärleksfull och sprudlande hustru, en vacker, mörkhårig son och några uppriktiga vänner, med vilka de delar en joint på verandan medan barnen tittar på film, förmår han inte vara riktigt glad. ”Tro mig du blir inte gladare än du är i ögonblicket, Thom”, säger väninnan och rekryteraren Dani Kirchenbloom (Ellen Barkin) innan hon talar om för honom att alla människor är utrustade med ett tak för lycka – några med lägre tak än andra.

Från Hoffman till Coogan

Happyish är lite svårt att titta på. Inte för att Shalom Auslander, som har en rad nihilistiska böcker fyllda med svart humor bakom sig, inte förmår att skriva ett tilltalande och häftigt manus, men för att seriens stjärna Steve Coogan är eleven som både ska föra arvet vidare och fylla tomrummet efter Hollywood-stjärnan Philip Seymour Hoffman. Man finner sig hela tiden i färd med att jämföra Coogans Payne med hur Hoffman skulle ha tolkat samma karaktär. Till en början är det lite störande.

Coogan förmår dock ganska snabbt att göra Payne till sin. Med en skön uppgivenhet, apatiska fnysningar och små accelerande utbrott, där han ger sig på allt från Facebook-likes till korkade Twitter-relationer med varumärken, lägger han berättelsens grund. Thom Payne träder fram som en älskvärd och plågad man i en kraftig medelålderskris – och ur detta kommer underhållande tv.

Delar ton med Togetherness

Happyish delar ton och ämnen med Togetherness och i lite mindre grad Shameless. Det är en serie präglad av svart humor om en reklammans jakt på lycka i en värld av brandning, virala videor och viagra, som lämnar dig med smak för mera.
Thomas Tanggaard