Duon bakom Milk gör serie om gayrörelsen

Stjärnregissören Gus Van Sant kommer att regissera de två första timmarna av When We Rise. ABC har beställt åtta avsnitt av miniserien om gay-rörelsen.

Oscarsbelönade manusförfattaren Dustin Lance Black skriver manus och är exekutiv producent för When We Rise tillsammans med Gus Van Sant. Det betyder att samma duo som låg bakom filmen Milk, om gay-aktivisten Harvey Milk, nu samarbetar igen i en tv-serie som också handlar om gayrörelsen i USA.

Dustin Lance Black, som växte upp i ett mormonhem i Texas och själv är förlovad med simhopparen Tom Daley, har länge varit en uttalad aktivist för homosexuellas rättigheter. Black har jobbat i flera år med projektet och nu när Van Sant också är med på tåget har ABC äntligen gett klartecken för att dra igång inspelningen av miniserien.

When We Rise är ett perioddrama som startar med Stonewall-upproret 1969 och sedan följer ett gäng pionjärer inom HBT-rörelsen, män och kvinnor. Via deras personliga och politiska motgångar och triumfer berättas historien om gayrörelsen ända fram till dagens stora framgångar. Åtta entimmesavsnitt är planerade.