Cate Blanchetts flyktingserie till Netflix

Cate Blanchett är dubbelt tv-aktuell. Netflix har precis köpt rättigheterna till flyktingdramat Stateless som filmstjärnan själv varit med och skapat.

Dubbla Oscarsvinnaren Cate Blanchett har en lång och framgångsrik filmkarriär bakom sig, men tar nu för första gången sin talang även till tv-land. Hon spelar huvudrollen som antifeministen Phyllis Schlafly i FX-serien Mrs America med premiär den 15 april. Men det är inte den enda tv-serien Blanchett har på gång.

Fröet till Stateless såddes i stjärnans kök redan 2013. I ett samtal med manusförfattaren Elise McCredie föddes det som många år senare skulle bli en serie om människor som hamnat i förvaring i det australiska gränssystemet. Ämnet är inte främmande för filmstjärnan som är ambassadör för FN:s flyktingkommission. Blanchett har förklarat för Deadline Hollywood att hon valde tv-mediet för att serien ska nå in i människors hem och förhoppningsvis starta en konversation om immigration.

Cate Blanchett medverkar själv i serien tillsammans med Yvonne Strahovski, Dominic West, Jai Courtney, Asher Keddie, Fayssal Bazzi och nykomlingen Soraya Heidari.

Miniserien i sex avsnitt är centrerad på fyra personer. En flygvärdinna som flyr från en kult, en afghansk flykting som försöker rädda sin familj, en ung trebarnsfar som vill slippa sitt tråkiga jobb och en ambitiös byråkrat som försöker förhindra att en skandal att komma ut. Deras liv korsas i ett australiskt flyktingcenter där de alla fajtas med ett immigrationssystem som i sig är trasigt och upplever situationen från sina olika perspektiv.

Netflix har köpt rättigheterna till flyktingdramat överallt utom i Cate Blanchetts hemland Australien där Stateless kommer att visas på kanalen ABC med start den 1 mars. Netflix kommer att släppa miniserien på ett senare ännu inte kommunicerat datum.

Här är ABC-trailern: